Premjers paredz sarežģītas sarunas par nākamā gada budžetu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Sarunas par budžetu nekad nav vieglas un, gatavojot 2014.gada budžetu, tās arī būs pietiekami sarežģītas, uzskata Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Premjers žurnālistiem sacīja, nākamā gada budžeta situācijā ir pozitīva atšķirība, jo iepriekšējo gadu budžetos tika runāts par fiskālo konsolidāciju, bet 2013.gada un 2014.gada budžetos var runāt par to, kā dalīt papildu līdzekļus. Līdz ar to tas ir daudz pozitīvāk, rezumēja valdības vadītājs, vienlaikus atzīstot, ka pieprasījumu skaits jau tagad vairākkārt pārsniedz pieejamo finansējumu apjomu, tādēļ sarunas arī par 2014.gada budžetu būšot pietiekami sarežģītas.

Pieejama finansējuma apjoms vēl tiks precizēts un jūlija beigās vai augusta sākumā Finanšu ministrija nāks klājā ar koriģētājām prognozēm, kas būs par pamatu reālajām sarunām, skaidroja Dombrovskis.

Viņš arī pastāstīja, ka patlaban visas ministrijas piesaka jaunās politikas iniciatīvas, kas arī parādīsies 2014.gada budžeta prioritārajos pieprasījumos. Viens jautājums, kas būs valdības darba kārtībā, ir nevienlīdzības un nabadzības mazināšana, kur "ir vesela priekšlikumu pakete", norādīja premjers. Tāpat valdība turpinās strādāt ar jautājumiem par demogrāfiskās situācijas uzlabošanu, ekonomikas attīstību, infrastruktūras, tostarp ceļu, attīstību.

"Neizslēdzu, ka koalīcijas partneriem būs citi priekšlikumi, par kuriem būs jādiskutē," sacīja Dombrovskis.

Reformu partijas frakcijas vadītājs Edmunds Demiters pauda viedokli, ka budžeta pieņemšanas laikā svarīgi nejaukt divas lietas, proti, nevienlīdzības mazināšanu un tautsaimniecības izaugsmi. Šo jautājumu risināšanai ir dažādi instrumenti, bet ir iespējams, nemainot ieceri par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazinājumu, palielināt atvieglojumu par apgādājamiem, ir pārliecināts Demiters.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars skaidroja, ka nacionālās apvienības prioritātes saglabājas līdzīgas - demogrāfija, kultūra un nevienlīdzības mazināšana. Savukārt jautājumā par IIN samazināšanu nacionālās apvienības viedoklis ir tuvāk "Vienotībai", piebilda Dzintars.


Написать комментарий