Deputāti: valsts un pašvaldības ir pēdējais bastions pret Latvijas uzņēmumu pārņemšanu

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Valsts un pašvaldības patlaban ir pēdējais bastions, kas kavē ārzemniekus pilnībā pārņemt kontroli pār uzņēmējdarbību Latvijā.

Šādu viedokli vairāki Saeimas Tautsaimniecības komisijas deputāti pauda, diskutējot par Publisko iepirkumu likuma grozījumiem iesniegtajiem priekšlikumiem, kas paredzēja, ka, pirms pieņemt lēmumu par kādu preču vai pakalpojumu iegādi no pasūtītāju kontrolē esoša piegādātāja, pasūtītājam jāizvērtē šāda lēmuma ietekme uz konkurenci.

"Vietējie uzņēmēji jau ir izspiesti visur, visās jomās. Valsts un pašvaldības ir pēdējais bastions palikušais bastions," paziņoja ZZS deputāts Ingmārs Līdaka.

"Nav ko satraukties par to, ka pašvaldības veic uzņēmējdarbību. Ja ar pašvaldības līdzdalību izveidots zobārstniecības kabinets, tad, acīmredzot, tāpēc, lai lauku teritorijā vispār būtu pieejami šie pakalpojumi," pašvaldību tiesības nodarboties ar biznesu aizstāv arī Romāns Naudiņš (NA).

Priekšlikumu ietvert likumā prasību izvērtēt iespējamos konkurences ierobežojumus bija rosinājis ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. Uz to uzstāja arī Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama, kā arī Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) direktore Linda Austere, kas bažījas, ka, nenosakot attiecīgas prasības tā dēvētajiem "in-house" iepirkumiem, atsevišķas pašvaldības turpmāk dos priekšroku preču un pakalpojumu iegādei tikai no tām pašām piederošajiem uzņēmumiem.

Ābrama komisijas deputātiem arī atgādināja, ka Latvijā pašvaldības darbojas ne tikai stratēģiski nozīmīgās nozarēs, bet arīdzan sniedz zobārstniecības pakalpojumus un iegulda līdzekļus fasēta dzeramā ūdens ražotnes izveidē.

Tikmēr Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektora vietnieks Māris Kučinskis ir pārliecināts, ka Konkurences padomes un ārvalstu investoru aktivitātes ir saistītas ar vēlmi pārņemt savā kontrolē atkritumu apsaimniekošanas nozari. Par to liecinot, piemēram, pagājušajā piektdienā notikušās ĀIPL un valdības tikšanās reizē apspriestais.

To, ka atkritumu apsaimniekošana ir viena no jomām, kur investori saskata konkurences ierobežojumus, nenoliedz arī ĀIPL direktore Austere. " Atkritumu apsaimniekošanas tirgus ir lielisks piemērs konkurences ierobežošanai," viņa teica.

Arī Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji uzsver, ka, salīdzinājumā ar citviet Eiropā piekopto praksi, Latvijā pašvaldības visai maz nodarbojas ar uzņēmējdarbību.


Написать комментарий