Komisārs: Eiropai būtu jāpārvērtē savs biznesa modelis

foto: db.lv
foto: db.lv

Līdz šim Eiropā valdījis modelis, kas nerosina neveiksmīgu valstu un cilvēku konkurētspējas atjaunošanu. Latvija pilnīgi noteikti nav uz nabadzības mazināšanas ceļa, uzskata ES nodarbinātības, sociālo lietu un integrācijas komisārs Lāslo Andors.

Sarunā ar DB komisārs norādīja, ka Eiropai būtu gan jāpārvērtē savs biznesa modelis, gan jāmodernizē savu sociālais modelis. «Mana nešaubīgā pārliecība ir, ka šī krīze sakņojas tieši kļūdainajā biznesa modelī – tajā, kā darbojas finanšu sektors pienācīgu regulējumu un robustas monetārās savienības trūkumā. Nebija arī pienācīgas industriālās politikas, kuri nodrošinātu, ka tie, kas zaudē savu konkurētspēju, tomēr ar kādām inovācijām spēj piedzīt pārējos,»  sacīja L. Andors.

Viņš pauda uzskatu, ka iepriekšējam biznesa modelim bija daudzas vājās vietas, turklāt dažās dalībvalstīs ES perifērijā bija arī ļoti vājš pieejamo ES fondu izlietojums – tie netika apgūti un ieguldīti konkurētspējas celšanā.

EK tai pievērsās pirms trijiem gadiem, kad tika izstrādāta stratēģija līdz 2020. gadam, kas tika nodēvēta par viedu, ilgtspējīgu un ietverošu izaugsmi. «Saskaņā ar Eiropas 2020. gada stratēģiju dalībvalstīm bija jāizstrādā nacionālie mērķi, lai celtu nodarbinātību un mazinātu nabadzību. Daudzās dalībvalstīs pēdējos trīs gados nav manāms, ka tās būtu kādas prioritātes un ka šīs valstis būtu uz nabadzības mazināšanas ceļa. Latvijas pilnīgi noteikti nav uz šā ceļa. Es saprotu, ka eiro līdz šim ir bijusi prioritāte, tomēr ir jābūt arī pūlēm saskaņot visus šos mērķus – fiskālo disciplīnu un stabilitāti, kas palīdz veicināt arī ekonomisko izaugsmi, ar sociālo labklājību,» atzina komisārs.


Написать комментарий