Vienā no Daugavpils vēlēšanu iecirkņiem, visdrīzāk, pārskaitīs balsis

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

4.jūnijā, pēc dažu stundu ilgas tikšanās ar Daugavpils pilsētas vēlēšanu komisijas pārstāvjiem, Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars paziņoja plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, ka viņš esot ieradies pilsētā, lai palīdzētu tikt skaidrībā ar sarežģītu situāciju.

Atgādināsim, ka „Mūsu partija”, kurai 5% barjeras pārvarēšanai pietrūka divu balsu, pieprasīja balsu pārskaitīšanu, jo pēc partijas pārstāvju domām, balsu skaitīšanā tika pieļauti pārkāpumi.

A.Cimdars paskaidroja, ka vēlēšanas esot daudzpusīga un sarežģīta procedūra, tādēļ var rasties problēmas, kuras tiek risinātas noteiktā kārtībā. Ja puses ir emocionālas un nedzird viena otru, telefoniski šajā situācijā palīdzēt nevar, tādēļ A.Cimdars ir ieradies Daugavpilī. CVK priekšsēdētājs paskaidroja, ka viņa mērķis neesot bijis noteikt, kam ir taisnība, tomēr viņš esot izdarījis secinājumus.

Pirmais secinājums attiecas uz izteikto pieņēmumu, ka notikusi balsu falsifikācija – ierakstītas personas, kuru nav sarakstos. A.Cimdars atzīmēja, ka tā ir nopietna apsūdzība, kas atrodas Drošības policijas kompetencē. Otrais secinājums: komisijas pareizā rīcība gadījumā, kad vēlētājs, ierodoties uz vēlēšanu iecirkni, konstatēja, ka viņa ailē jau ir paraksts. Nebija iespējams pierādīt, ka šis cilvēks nebija balsojis (pasē nekādas atzīmes netika izdarītas), tādēļ viņam nevarēja atļaut balsot. Trešais apspriestais jautājums – iecirkņu administrēšana, tika pārbaudīts, kā iecirknis ievērojis noteikumus, ierakstījis datus, atspoguļojis žurnālā vēlēšanu gaitu.

CVK priekšsēdētājs paskaidroja, ka nosakot atbildības zonu par iespējamiem pārkāpumiem un izskatot partijas minētās epizodes, tika konstatēta konkrēta iecirkņa viena kļūda – netika ievērota procesuālā kārtība, noformējot derīgus un nederīgus biļetenus, kā rezultātā tika nepareizi noformēts protokols. Šajā sakarā vienā Daugavpils iecirknī tiks pārrakstīts protokols, kas paredz, ka tie paši komisijas locekļi pārskaitīs balsis. Pagaidām runa ir par vienu iecirkni un vienu biļetenu, kas nemainīs vēlēšanu rezultātu pilsētā, paskaidroja A.Cimdars.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem, A.Cimdars paziņoja, ka balsu pārskaitīšanai visos iecirkņos jābūt neapstrīdamiem argumentiem, par kuriem informācijas pagaidām neesot. 2.jūnijā vēlēšanu rezultāti Daugavpilī bija apstiprināti, tomēr, ņemot vērā balsu pārskaitīšanu vienā iecirknī, kopējais protokols tiks koriģēts par 1 balsi. 

Patlaban izteikts pieņēmums, ka vēl vienā vēlēšanu iecirknī rezultāti arī bija falsificēti. CVK priekšsēdētājs paskaidroja, ka runa varētu būt par situāciju, kad nobalsoja cilvēka pilnvarotais pārstāvis, kura uzvārds netika minēts sarakstā. Iespējams, šis uzvārds ierakstīts zem cita numura, tādēļ nevar spriest par pieļauto kļūdu.

Kopumā, izdarot secinājumus, A.Cimdars atzīmēja, ka nav pieļaujams pārskaitīt balsis tikai tādēļ, ka kādam pietrūkst pāris balsu. Būtu godīgi neizmantot dubultstandartus: ja novērotājs vēlēšanu dienā pamana pārkāpumu un neziņo par to, tātad viņu viss apmierina, tādēļ sūdzības par rezultātu netiek pieņemtas, paziņoja A.Cimdars.

CVK priekšsēdētājs atzīmēja, ka uzskata Daugavpils pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju Raimondu Tukišu un viņa sekretāri par pieredzējušiem profesionāliem vēlēšanu jautājumā.


Написать комментарий