Vienojas no septembra indeksēt mazās pensijas

foto: bernardinai.lt
foto: bernardinai.lt

No šā gada septembra paredzēts indeksēt visas pensijas, kas ir mazākas par 200 latiem. Par šādu kompromisa variantu panākta vienošanās Senioru konsultatīvās padomes un Latvijas pensionāru federācijas sēdē.

Pensijas paredzēts indeksēt, piemērojot koeficientu 1,04 par laiku no 2009.gada līdz 2013.gadam, un paredzams, ka šogad indeksācijas nodrošināšanai vajadzēs 10 miljonus latu, bet nākamgad - 30,5 miljonus latu.

Tādejādi mazās pensijas, kas ir līdz 200 latiem, pieaugs vidēji par 4,60 latiem, pastāstīja labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Pensionāru deferācijas vadītājs Andris Siliņš sacīja, ka šāds pieaugums ir mazs, bet tas ir "taustāms".

Jau vēstīts, ka pensionāru feredāciju maijā sadusmoja labklājības ministres pieļāvums, ka metalurģijas uzņēmuma "Liepājas metalurgs" finanšu grūtību dēļ rudenī plānotā pensiju indeksācija varētu tikt atlikta.

Pēc tam gan tika panākta vienošanās, ka līdzekļi pensiju indeksācijai jau šogad tiks meklēti.

Darbs pie risinājumiem pensiju indeksācijas nodrošināšanai tiek organizēts Labklājības ministrijas paspārnē izveidotajā Senioru konsultatīvajā padomē, kurā pie viena galda strādās ministrijas un senioru organizāciju pārstāvji.

Pensionāru federācijas pārstāvji 10.aprīlī iesniedza Saeimas priekšsēdētājai 106 004 iedzīvotāju parakstus, prasot pensiju indeksācijas atsākšanu jau no šī gada oktobra.


Написать комментарий