Piebalgs: Latvijas vēlme ieviest eiro ir uzticības apliecinājums kopīgai valūtai

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Latvijas vēlme ieviest eiro ir arī uzticības apliecinājums kopīgai valūtai, uzskata Eiropas Savienības (ES) attīstības komisārs Andris Piebalgs.

Jau vēstīts, ka trešdien Eiropas Komisija (EK) un Eiropas Centrālā banka (ECB) akceptējušas Latvijas gatavību pievienoties Eiropas vienotajai valūtai.

"EK apstiprināja pēc Latvijas valdības lūguma tapušo konverģences ziņojumu, kurā ir izvērtēta valsts gatavība pievienoties eirozonai. Un komisija uzskata, ka Latvija ir gatava pievienoties eirozonai 2014. gada 1. janvārī, to mēs, Komisijas locekļi, rakstīsim arī savā ieteikumā ES dalībvalstīm. Finanšu ministri, protams, vēl lems un gala lēmumu pieņems jūlijā, kad būs uzklausījuši Eiropas Parlamenta viedokli, eirozonas finanšu ministru ieteikumu un Eiropas Savienības valstu vadītāju atzinumu,” videokomentārā no Briseles norādīja Piebalgs.

Piebalgs arī uzsvēra, ka „Saņemot starptautisko aizdevumu, Latvija paveica milzīgu darbu, lai sakārtotu savu ekonomiku un tas ir izdevies. EK uzskata, ka šogad Latvijā būs visstraujāk augošā tautsaimniecība ES. Inflācija, valsts parāds, budžeta deficīts, ilgtermiņa kredītlikmes – Latvija ir tiešām izpildījusi visus eiro ieviešanai būtiskos kritērijus. Īstenībā Latvija ir tomēr piemērs visai Eiropai, kā pārvarēt arī vissmagākās ekonomiskās grūtības un kļūt spēcīgākai. Latvijas vēlme ieviest eiro ir arī uzticības apliecinājums kopīgai valūtai. Un īstenībā vēl viena vilšanās tiem, kas paredzēja eirozonas sabrukumu. Tā kā mums ir tiešām jāapsveic Latvija ar lielu panākumu".

Trešdien ECB un EK publiskotie ziņojumi ir dokumenti, kas dod pamatu tālākām sarunām Eiropas Savienības (ES) institūcijās par Latvijas pievienošanos eiro.

Izšķirošo lēmumu par eiro ieviešanu Latvijā pieņems ES valstu finanšu ministri, balstoties uz EK un ECB sagatavotajiem konverģences ziņojumiem, kā arī pēc konsultatīvas apspriešanās ar Eiropas Parlamentu (EP) un pārrunām Eiropadomē, ko veido ES dalībvalstu valdību vadītāji.

Pārrunas Eiropadomē notiks 27.jūnijā un 28.jūnijā, un paredzams, ka rezolūciju par eiro ieviešanu Latvijā EP apstiprinās plenārsesijā no 1.jūlija līdz 4.jūlijam.

ES finanšu ministri gala lēmumu par Latvijas uzaicināšanu pievienoties eirozonai pieņems 9.jūlijā.

Lai pievienotos eirozonai, EK un ECB vērtēja piecu Māstrihtas kritēriju izpildi: inflācijas procentu, ilgtermiņa procentu likmes, valdības budžeta deficītu, valdības kopējo parādu un valūtas kursa stabilitāti. Visus šos kritērijus Latvija izpilda.

Latvija plāno pievienoties eiro no 2014.gada 1.janvāra.


Написать комментарий