Bāriņtiesas locekle: Viesģimeņu programma veicina bērnu adopciju uz ārzemēm

foto: vkurse.ua
foto: vkurse.ua

Pēdējo gadu laikā Latvijā darbojas dažas viesģimeņu programmas, bet, neskatoties uz to, ka par viesģimeni var kļūt gan ārzemnieki, gan vietējie iedzīvotāji, minētās programmas veicina bērnu adopciju uz ārzemēm, portālam Gorod.lv pastāstīja Daugavpils pilsētas bāriņtiesas locekle Natālija Smirnova.

Jāpaskaidro, ka viesģimenes statusu Bāriņtiesa uz gadu piešķir personai vai ģimenei, kura vēlas uzņemt bērnu brīvdienu laikā. Tas ir savdabīgs bērnunamos atradušos bērnu atbalsts.

„Protams, sākumā bērni baidās no tā, ka varētu tikt adoptēti uz ārzemēm. Iespējams, teorētiski viņi to vēlas, bet patiesībā pastāv dažāda veida bailes”, minēja N.Smirnova.

Pēc viņas vārdiem, viesģimeņu programmas sniedz bērniem drošības sajūtu, jo, braucot uz ārzemēm ciemos, viņš zina, ka pēc trim nedēļām atgriezīsies Latvijā.

„Dzīvojot šajās ģimenēs, bērni pieņem lēmumu, vai viņi vēlētos palikt tur dzīvot”, teica speciāliste.

Patiesībā bērnu priekšā ir grūta izvēle, jo ārzemēs ir cita kultūra, tradīcijas, uzvedības normas utt. Bet triju nedēļu laikā viņi var adaptēties jaunajā vietā, pielāgoties komunicēšanai ar cilvēkiem, kā arī tas nav pārāk ilgs laiks un bērni neskumst pēc dzimtenes.
Runājot par statistiku, N.Smirnova paziņoja, ka 8 no 10 bērniem, kuri pavadīja laiku viesģimenēs, izteica vēlmi tikt adoptētiem uz ārzemēm.

„Pat ja pēc triju nedēļu dzīvošanas viesģimenē bērns netiek adoptēts, viņš iegūst komunicēšanas pieredzi, jaunas paziņas, svešvalodas pamatzināšanas”, atzīmēja speciāliste.

Visbiežāk bērni no Latvijas tiek adoptēti uz ASV, Itāliju un Franciju. Parasti tie ir veiksmīgi adopcijas gadījumi.

Jāatzīmē, ka 2012.gadā ārzemnieki adoptēja 9 Daugavpils pilsētas bāriņtiesas aprūpē esošos bērnus. Daugavpilī ir 14 viesģimenes, kuras pagaidām nav adoptējušas bērnus.


Написать комментарий