Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā bija iespēja padejot, izbaudīt mājas sieru un nofotografēties ar ūdens nēšiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ceturtdien, 6.jūnijā, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā tika atklāta izstāde „Etnomotīvi” (no muzeja krājuma).

Izstādes atklāšana bija skaisti svētki. Folkloras kolektīvs „Dyrbyni” izklaidēja nelielu viesu skaitu, dziedot latgaliešu tautas dziesmas un iesaistot dejā arī skatītājus. 

Etnogrāfiskās izstādes autore un pilsētas muzeja krājuma galvenā glabātāja Juzefa Unzule pastāstīja, ka jaunajā ekspozīcijā ir vairāk nekā 140 eksponāti, kuri ir saistīti ar zemnieku saimniecības iedzīvi un apskatāmi divās izstāžu zālēs. Ar sētu saistītajam dzīves un darbības veidam bija liela nozīme tautas garīgajā izaugsmē, tās rakstura veidošanā un fiziskajā izturībā. Paaudze pēc paaudzes pārņēma no iepriekšējām jau pārbaudītas, izkoptas paražas, sadzīves kārtību un darba paņēmienus.

Vienā izstāžu zālē var aplūkot galvenos zemnieka darbarīkus – siena un labības pļaušanas rīkus, kulšanas rīkus, linu apstrādes rīkus un daudz ko citu. Apskatei piedāvāts pat koka divritenis bez pedāļiem, jo ar to brauca, atsperoties ar kājām pret zemi. Visi interesenti var nofotografēties ar ūdens nēšiem, iejūtoties latgaliešu zemnieces lomā.

Otrajā izstāžu zālē var aplūkot zemnieka mājsaimniecības priekšmetus – māla un koka traukus, vērpjamos ratiņus, austas segas, lielu izgleznotu lādi.

Pasākuma noslēgumā visus klātesošos cienāja ar aukstu kvasu, alu un mājas sieru.

Pēc muzeja krājuma galvenās glabātājas vārdiem, izstādē piedāvāta tikai neliela etnogrāfiskās kolekcijas daļa. Jāatzīmē, ka tajā apskatāmi pat ar 1741.gadu datētie koka priekšmeti.

Izstādes atklāšana veltīta Daugavpils pilsētas svētkiem, un noteikti ieinteresēs pilsētniekus un viesus. Izstāde būs apskatāma līdz vasaras beigām.



Написать комментарий