Ekonomists: eiro nepasargās no politiķu īstermiņa labumu solījumiem nākotnē

foto: ir.lv
foto: ir.lv

Turpmākos pāris gadus, visticamāk, Latvija ievēros Māstrihtas kritērijus, tostarp tos, kas attiecas uz budžeta deficītu un valsts parādu. Inflācijas kritēriju ilgtermiņā varētu būt grūti noturēt.

Kritēriju izpilde ilgtermiņā ir svarīga, tomēr eiro neko negarantē, bet dod iespēju, Db.lv pauda Swedbank ekonomists Mārtiņš Kazāks. «Pašreizejā kritēriju izpilde, lai ieviestu eiro, ir kā fotogrāfija, īsa filmiņa uz brīdi, bet, kas to zina, kā būs. Ja šoferis tagad nav dzēris, tas nenozīmē, ka nebrauks dzēris pēc gada. Politiķi vēl var pieņemt dīvainus, tuvredzīgus lēmumus, lai gan tagad tas būs nedaudz grūtāk kaut vai tādēļ, ka sabiedrība daudz ko ir iemācījusies un uz veciem trikiem tik viegli neuzķersies. Bet no otras puses – cilvēki ir cilvēki, pieredze aizmirstas,» tā viņš. Pēc ekonomista norādītā, mums jāiemācās izmantot iespējas, ko dod eiro, pretējā gadījumā nekas nebūs, eiro neatrisinās individuālas problēmas.

«Galvenais ir pašiem nesavārīt ziepes, nepaļauties īstermiņa lietām. Manuprāt, uzskatāms īstermiņā tests, kas parādīs, ka eiro nav vienīgais, kas raksturo ekonomikas attīstību, būs tas, kā tiks pieņemts nākamā gada budžets. Vai būs jūtama velēšanu ietekme, vai arī tiešām tiks pieņemti tikai pārdomāti lēmumi,» prāto M.Kazāks, piebilstot, ka pagaidām daudzas lietas liecina, ka mēs tomēr varētu ļauties populismam. Ekonomistam nav ilūziju un viņš brīdina, ka piecu gadu perspektīvā, uz aiznākamajām Saeimas vēlēšanām mēs vēl varam redzēt Dieva brīnumus. «Pē eiro ieviešanas likmes būs zemākas, kredītreitingi augstāki, naudas būs vairāk, bet, vai mēs to gudrāk tērēsim?» jautā Swedbank ekonomists.

Runājot par cenām un iespējām nepārkāpt inflācijas kritēriju, M.Kazāks minēja, ka ir virkne vietēju cenas ietekmējošu faktoru, kurus valsts var ietekmēt - nodokļi, slikta konkurence, tarfi. Tomēr vienlaikus jārēķinās, ka ir daudzi faktori, ko mēs nevaram ietekmēt, jo cenu dinamika lielā mērā atkarīga no tā, kas notiek ārvalstīs. Tomēr tas, ko noteikti nakotnē nedrīkstam vairs pieļaut, ir problēmām meklēt īstermiņa risinājumus, tas jādara ar skatu tālākā nākotnē, uzsvēra M.Kazāks.

Jau rakstīts, ka Eiropas Komisijas ieskatā Latvija izpilda visus Māstrihtas kritērijus. Latvija saņēmusi oficiālu apstiprinājumu tam, ka ir gatava jau nākamgad pievienoties eirozonai.


Написать комментарий