Latvijas un Polijas prezidentu klātbūtnē parakstīts Latgalei nozīmīgs sadarbības līgums

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Svētdien, 9.jūnijā, Daugavpils novada Sventes kultūras centrā Latgales plānošanas reģiona un Polijas Republikas Malopolskas reģiona pārstāvji parakstīja sadarbības līgumu.

Līguma parakstīšanas ceremonijā piedalījās Latvijas un Polijas prezidenti. Polijas Republikas prezidents Broņislavs Komorovskis bija ieradies pilsētā ar vienas dienas vizīti, lai piedalītos šajā Latgalei nozīmīgajā pasākumā, kā arī piedalītos Leonam Broelam-Plāteram veltītās memoriālās plāksnes atklāšanā Daugavpils cietoksnī un poļu kopienai veltītajā seminārā.

Pulcējoties lielam Latvijas un Polijas plašsaziņas līdzekļu pārstāvju skaitam, sadarbības deklarāciju parakstīja Latgales plānošanas reģiona priekšsēdētājs un Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks un Malopolskas vojevodistes maršals Mareks Sova.

Pēc līguma parakstīšanas prezidenti piedalījās preses konferencē. A.Bērziņš atzīmēja, ka Latvija uzskata Poliju par vienu no galvenajiem sadarbības partneriem, it īpaši dabas gāzes piegādes alternatīvo iespēju izveidē. Šis jautājums esot svarīgs gan Latvijai, gan visām Baltijas valstīm.

Savukārt B.Komorovskis paziņoja, ka Polija esot atvērta enerģētikas jomā piedāvāto projektu īstenošanai un cer uz veiksmīgu sadarbību ar Latviju. Polijas prezidents kā nozīmīgu minēja mūsu valsts sadarbību ar Polijas kompāniju „PKN Orlen”, kas transportē naftas produktus.

Pēc Latgales plānošanas reģiona vadītājas Ivetas Maļinas-Tabūnes domām, līguma parakstīšanas ceremonija kļuva vēl nozīmīgāka, jo tajā piedalījās divu valstu prezidenti.

„Reti kuru līgumu Latgalē paraksta valstu prezidenti. Priecē, ka valdība ir pievērsusi uzmanību Latgales reģionam un atbalsta tā iniciatīvas. Sadarbība ar Poliju tika uzsākta valsts prezidenta Bērziņa vizītes laikā Malopolskas reģionā. Šī līguma parakstīšana ir viņa iniciatīva, kuras mērķis ir atbalstīt Latgali un uzsākt aktīvu sadarbību ekonomikas, izglītības, kultūras, sporta un tūrisma jomā.
Tas ir nozīmīgs solis, jo Malopolskas vojevodiste tāpat kā Vitebska (Baltkrievija) un Pleskava (Krievija) tagad ir vēl viens sadarbības partneris”, uzskata I.Maļina-Tabūne.

Jāatzīmē, ka Malopolskas vojevodistes centrs ir Krakova, vojevodiste ir sadalīta 3 apgabalos un 19 rajonos.



Написать комментарий