D.Oļehnovičs par vēlēšanu rezultātiem: Nedomāju, ka kaut kas kardināli uzlabosies

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Vēl pirms pašvaldību vēlēšanām, lai apspriestu pilsētā radušos situāciju, portāla Gorod.lv korespondente tikās ar Dmitriju Oļehnoviču, kurš intervijā izteica pieņēmumu, ka vēlēšanas nebūs labi apmeklētas. Jāatzīmē, ka šī prognoze piepildījās. Savukārt pēc vēlēšanām atkal griezāmies pie eksperta, lai uzklausītu viņa viedokli par pašvaldību vēlēšanu rezultātiem:
„Vēlēšanu rezultāti bija neprognozējami.

 Interesanti vērot epopeju ar Daugavpils pilsētas vēlēšanu komiteju, kas, manuprāt, nav beigusies un mēs vēl uzzināsim daudz jauna.

Biju pārsteigts, ka, izņemot vienu deputātu, neviens no pēdējo 4 gadu strādājošajiem deputātiem neiekļuva Domes jaunajā sastāvā. Politikā ienāca nosacīti jaunas personas. No citas puses, ienāca arī ambiciozas un aktīvas personas, kurām bija skaļa priekšvēlēšanu kampaņa.

Neteikšu, ka tā bija protesta balsošana,  protests izpaudās vēlētāju zemā aktivitātē. Kā jau teicu, tas bija gaidāms un paredzams.
Biju dažos vēlēšanu iecirkņos un novēroju, ka pārsvarā balsoja vecākas paaudzes cilvēki. Jaunieši šīs vēlēšanas ignorēja, kas izskaidrojams ar viņu apolitiskumu un to, ka, neskatoties uz dzīvesvietas deklarēšanu, jaunieši atrodas ārpus Daugavpils vai Latvijas. Viņu saikne ar dzimteni nav cieša, tādēļ ir par ko padomāt.

Runājot par vēlēšanām un priekšvēlēšanu laiku, jāmin, ka aģitācijas kampaņas tika īstenotas bez „smagas artilērijas” iesaistes. Nebija nekā oriģināla un jauna. Neminēšu politiķu solījumus, kuri nav īstenojami, principā, visi solīja vienu un to pašu, to, ko pilsētnieki gribēja dzirdēt, nevis to, ka politiķi var paveikt. 

Patlaban pilsētas Domē iekļuvušajām partijām ir karsts laiks, tomēr nedomāju, ka pie mums izveidosies Rīgai līdzīga situācija. Nedz Vienotības, nedz Baibas Brokas sadarbība ar Ušakovu nav iespējama ideoloģisko uzskatu dēļ.

Daugavpilī ir cita situācija. Manuprāt, nevar runāt par sarkano līniju pastāvēšanu. Galvenais būs politiķu personīgās ambīcijas. Daudz tiks izlemts ārpus mūsu pilsētas. Protams, gribētos, lai ambīcijas būtu otrajā plānā, bet pirmajā – vēlme uzņemties atbildību.

Cerams, ka pilsētu gaida labas pārmaiņas, bet esmu reālists, nedomāju, ka kaut kas kardināli uzlabosies.

Tāpat jāatzīmē deputātu iepriekšējā darba pieredze. Jaunieši. Jaunas sejas politikā ir labi, tomēr dažreiz tām trūkst pieredzes pārvaldē. Tādēļ gribētos, lai Domē būtu līdzsvars – gan tie, kuri prot vadīt un vienoties, gan tie, kuriem ir jaunas, spilgtas, realizējamas idejas. Lai kas nekļūtu par pilsētas mēru, iedzīvotāju vairākums nebūs ar to apmierināts, un mēram būs iespēja pierādīt pretējo”.


Написать комментарий