Vēlēšanu rezultāti: Kvartets Daugavpils stilā

foto: proza.ru
foto: proza.ru

„Mērkaķis, Ēzelis, Āzis Un Lācis Nolēma izveidot Kvartetu”.
                                                                     I.Krilovs

„Nu gan mēs sabalsojām...” - uzrakstīja viens no komentētājiem, komentējot ziņu par vēlēšanu rezultātiem.

Grūti nepiekrist. Jūnijs pārvērties vienos vienīgos svētkos: pašvaldību vēlēšanas, Pilsētas svētki, pirms Līgo svētkiem gaidāma Domes koalīcijas izveide. 

Divām partijām, kuras saņēma vislielāko vietu skaitu Domē, - „Saskaņas centram” un „Latgales partijai” būtu jāizveido koalīcijas pamats un jāsāk strādāt pilsētas labā. Bet ar 95% varbūtību izteikšu pieņēmumu, ka Daugavpilī tā nenotiks.

Saskaņā ar izveidojušos tradīciju, deputāti veidos koalīciju nevis pirmsvēlēšanu laikā izteikto solījumu īstenošanai vai ideoloģijas līdzības dēļ, bet darbosies pret kādu. Pieņēmu, ka šoreiz visi „draudzēsies” pret „Saskaņas centru”.

Tiem, kuriem zināmas vietējās reālijas, šī prognoze varētu šķist paradoksāla: jo lielākā „krievvalodīgo” partija uzvarēja Latvijas pilsētā, kurā dzīvo vislielākais krievvalodīgo skaits. Atstājot šo partiju opozīcijā, daudzi deputāti var neatgriezties politikā. Taču, ticiet man, tik tālu mūsu deputāti nedomā: arī 50% no priekšvēlēšanu laikā solītā vairāk atgādina barona Minhauzena fantāzijas.

Šodien dienas kārtībā ir citi jautājumi: amati, finanšu plūsma un daudz kas cits.

Koalīcijas prognoze varētu būt šāda: J.Lāčplēsis un R.Strode izveidos koalīcijas centru, varas dēļ aizmirstot par kādreizējām nesaskaņām (J.Lāčplēša atcelšanu no mēra amata). Viņiem ar divām balsīm pievienosies J.Carevs: viņi reklamējās kopā, kā arī „Alternative” līderis A.Mirskis būs gatavs apvienoties vienalga ar ko, tikai ne ar „Saskaņas centru”. Apmaiņā pret atbalstu gaidīs kādus amatus un līgumus. Liels sveiciens visiem, kuri gaida apkures tarifa samazināšanu par 50%.

P.Dzalbe pievienosies apmaiņā pret vicemēra saimnieciskajā jomā amatu.  J.Zaicevs un N.Petrova darbosies koalīcijā, jo tur ir labāk, nekā opozīcijā. Par pilsētas mēru kļūs J.Lāčplēsis, vicemērs sociālajos jautājumos, iespējams, būs J.Dukšinskis, jo pieredzējusī  R.Strode diez vai piedalīsies visā atklāti.

Minētās koalīcijas darba efektivitāte ir visai apšaubāma, bet tā ir Daugavpils pilsēta. Būs interesanti redzēt, kā J.Dukšinskis iecels savu sievu par Izglītības nodaļas vadītāju, P.Dzalbe mēģinās tikt skaidrībā ar siltumtīklu lietām, kuru kurators ilgu laiku bija J.Lāčplēsis, bet A.Broks balsos par Mūžīgo uguns.

Tādēļ mums priekšā gaidāmi vieni vienīgi svētki. Nebūs pārsteigums, ja pēc gada J.Lāčplēsis atgriezīsies Saeimā, bet Daugavpilī notiks referendums par Domes atsaukšanu, attiecīgs likums gandrīz izstrādāts.
 


Темы: , , ,
Написать комментарий