Privāto pensiju plānu iemaksas augušas par 55%

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Šā gada pirmā ceturkšņa laikā pensiju plānos iemaksāti 5,7 miljoni latu, kas ir par 55% vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati.

Par 90% pieauga pensiju plānu dalībnieku iemaksas, darba devēju iemaksas pieauga par 3%. Tajā pašā laikā no pensiju plānu kapitāla tika izmaksāti 2,5 miljoni latu jeb par 14% mazāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, un 95,3% tika izmaksāti sakarā ar plānu dalībnieku pensijas vecuma iestāšanos.

Kopumā gada laikā pensiju plānos uzkrātais pensiju kapitāls pieaudzis par 19%, salīdzinot ar 2012. gada attiecīgo periodu, marta beigās sasniedzot 148 miljonus latu.

Vidējais pensiju plānu ienesīgums 1. ceturksnī nedaudz saruka un sasniedza vairs tikai 1,9% (2012. gada 1. ceturksnī tas bija 3,9%), individuāliem plāniem ienesīgums bija robežās no 0,6% līdz 7,7%.

Pensiju plānu ieguldījumu struktūrā joprojām lielākais īpatsvars bija ieguldījumiem ieguldījumu fondu apliecībās (54%), kā arī parāda vērtspapīros un citos vērtspapīros ar fiksētu ienākumu (32%). Latvijā veikto ieguldījumu apmērs, salīdzinot ar 2012. gada 1. ceturkšņa beigām, pieauga par 14% un ceturkšņa beigās sasniedza 48 miljonus latu jeb 33% no kopējiem ieguldījumiem. Tajā pašā laikā 94,6% no visiem ieguldījumiem ārvalstīs veidoja ieguldījumi pārējās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Pirmajā ceturksnī dalībnieku skaits privātajos pensiju plānos pieauga par 2,9 tūkstošiem (jeb 1,4%) un kopējais privāto pensiju plāniem pievienojušos dalībnieku skaits ceturkšņa beigās sasniedza 210 tūkstošus (20,4% no Latvijas ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem). 


Написать комментарий