Lems par minimālās algas paaugstināšanu līdz 320 eiro

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Otrdien valdības sēdē plānots pieņemt lēmumu par minimālās mēnešalgas paaugstināšanu no pašreizējiem 200 latiem līdz 225 latiem jeb 320 eiro, liecina valdības darba kārtība.

Labklājības  ministrija valdībai iesniegtajos dokumentos norāda, ka ir izvērtēti vairāki minimālās algas paaugstināšanas varianti, proti, pētītas arī iespējas to paaugstināt līdz 210 latiem vai 220 latiem, kas attiecīgi nozīmētu 5 % vai 10 % lielu minimālās algas pieaugumu.

Izvērtējot visus aspektus, Finanšu un Labklājības ministrijas nosliekušās par labu minimālās mēnešalgas palielināšanai par 25 latiem mēnesī, bet Ekonomikas ministrija par atbalstāmāko variantu atzinusi tās palielināšanu par 10 % jeb 20 latiem mēnesī.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2012. gada decembrī minimālo mēnešalgu, kas ir 200 lati pirms nodokļu nomaksas jeb 146 lati "uz rokas" saņēmuši 198, 6 tūkstoši cilvēku jeb 26,2 % nodarbināto. Vairums no viņiem, proti, 172, 7 tūkstoši minimālās algas saņēmēju strādā privātajā sektorā.

Labklājības ministrija lēš, ka, minimālajai algai pieaugot līdz 225 latiem mēnesī, valsts un pašvaldību budžetu nodokļu ieņēmumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa un "socnodokļa" pieaugs par 20, 78 miljoniem latu.

Savukārt, lai sakarā ar minimālās algas pieaugumu palielinātu algas tiem sabiedriskajā sektorā strādājošajiem, kas saņem minimālo algu, darba algu fonds kopumā būs jāpalielina par 11, 57 miljoniem latu.


Написать комментарий