Bijušais ministrs: Nīderlandē glabājas ASV aukstā kara kodolieroči

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Nīderlandes teritorijā glabājas ASV kodolieroči – ne mazāk kā 22 atombumbas, pirmdien vēsta raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz bijušo valsts premjerministru Rūdu Lubersu.

Bijušais premjers, kurš laikā no 1982.gada līdz 1994.gadam bija valdības galva, apgalvojis, ka šie kodolieroči atrodas bunkuros aviobāzēs Vokelā un Brabantē.

Ar šādu paziņojumu viņš nācis klajā ASV telekanāla "National Geographic" veidotajā dokumentālajā filmā.

"Es pat iedomāties nevarēju, ka šīs muļķības turpināsies līdz pat 2013.gadam. Es uzskatu, ka šie kodollādiņi iemieso sevī absolūti bezjēdzīgu stratēģiskās domāšanas tradīciju," paziņojis Luberss

Runas par kodolieroču klātbūtni Nīderlandē klīst jau sen, atzīmē BBC. Luberss ir pirmais eksministrs, kurš šādu informāciju ir apstiprinājis.

Eksperti atzinuši, ka runa ir par atombumbām "B61", ko ASV radījušas pagājušā gadsimta 60.gados. Tās ir trīs reizes jaudīgākas, nekā tās, kas tika nomestas uz Hirosimu un Nagasaki.

Pirmo reizi informācija par Nīderlandē it kā esošajiem kodolieročiem betona glabātuvēs atklātībā parādījās 2010.gadā, kad šāda informācija un slepeni dokumenti tika publiskoti "Wikileaks" saitā. 2010.gadā Nīderlandes ārlietu ministrs atteicās šo informāciju paskaidrot sīkāk.

Luberss paziņojis, ka viņš pirmo reizi uzzinājis par atombumbām, tad, kad strādājis Vokelas aviobāzē 1963.gadā.


Написать комментарий