Ierēdņu pulki cer uz algas paaugstinājumu nākamgad

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Vispirms algu fonds jāpaaugstina tiem, kuriem krīzes laikā bija lielākais samazinājums, taču arī valsts pārvaldē strādājošie cer nākamgad saņemt vairāk, otrdien LNT raidījumā "900 sekundes" atzina Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane.

Dreimane atzina, ka katru gadu no valsts pārvaldes aiziet darbinieki un šim skaitlim ir tendences pieaugt. Galvenais aiziešanas iemelsis ir algas, kuras tagad privātais sektors, ekonomikai atdzīvojoties, var maksāt krietni lielākas. Šobrīd valsts pārvalde algās maksā vien 50% apmērā no tās summas, ko var samaksāt privātajā sektorā, norāda Dreimane.

Piemēram, departamentu vadītāji, kuri ir augstas raudzes speciālisti, "uz papīra" saņem apmēram 500 latus, sacīja Valsts kancelejas vadītāja. Šo cilvēku darba pienākumi ir ļoti atbildīgi un tieši viņi visbiežāk pamet darbu valsts pārvaldē.

Dreimane gan atzina, ka vispirms algas būtu jāpaaugstina tiem, kuriem krīze laikā tās vairāk samazinātas, skolotājiem policistiem, ugunsdzēsējiem, kultūras darbiniekiem un citiem, taču arī valsts pārvaldē strādājošie cer nākamgad saņemt vairāk.

Ierēdņiem, saņemot nodokļu maksātāju naudu, būtu jāizvairās no pārmērīgiem tēriņiem, piemēram, pērkot jaunus telefonus vai rīkojot darba ballītes, piekrita Dreimane. Ierēdnim jāsaprot, ka viņam alga tiek maksāta no nodokļu maksātāju naudas, uzsvēra Valsts kancelejas vadītāja.

Jau vēstīts, lai novērstu augsti kvalificēto valsts pārvaldes darbinieku pāreju darbā uz privāto sektoru, Finanšu ministrija rosinājusi šo darbinieku algas sasaistīt ar privātā sektora algām un maksāt viņiem 80% no tā, ko saņem privātajā sektorā.


Написать комментарий