Pirmdien uzbrukumos Irākā vairāk nekā 70 bojāgājušo

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Apšaudēs, mīnētu automašīnu un pašnāvnieku spridzinātāju eksplozijās pirmdien Irākā gājuši bojā vairāk nekā 70 cilvēku, viešot bažas par pilsoņa kara uzliesmošanu valstī, vēsta aģentūra "Reuters".

Par pirmdien visā valstī un galvenokārt ziemeļu daļā notikušajiem uzbrukumiem neviens grupējums atbildību nav uzņēmies, bet lielā daļā vardarbības, kas kopš aprīļa ir laupījusi gandrīz 2000 dzīvību, amatpersonas vaino ar starptautiskā teroristu tīkla "Al Qaeda" vietējo atzaru saistītus sunnītu nemierniekus.

Asiņainās nedēļas pavada augoša politiskā spriedze starp Irākā vairākumā esošo šiītu līderiem un sunnītu kopienu, kuri kopš prezidenta Sadama Huseina gāšanas 2003. gadā jūtas atstumti no politiskajiem procesiem.

Nestabilitāti un spriedzi starp reliģiskajām un etniskajām grupām Irākā vēl vairāk veicina pilsoņu karš blakus esošajā Sīrijā, kur sunnītu vairākums cenšas gāzt alavītu prezidenta Bašara al Asada valdību.

Pirmdienas rīta sprādzieni atskanēja divu ziemeļu pilsētu tirgus laukumos. Vēlāk nemiernieki Mosulā ar raķešgranātām apšaudījuši policijas iecirkni, nogalinot 24 cilvēkus.

Pavisam Irākā pirmdien notikuši vismaz astoņi pašnāvnieku spridzinātāju uzbrukumi un apšaudes pie militārajām bāzēm vai kontrolpunktiem. Divas uz ceļa novietotas bumbas sprāgušas Bagdādes šiītu rajonā. Domājams, ka visi uzbrukumi bijuši saistīti un koordinēti.

Desmit gadus pēc ASV un Rietumvalstu invāzijas Irākā, kuras laikā gāza prezidentu Sadamu Huseinu, valstī nerimst nemiernieku radītā vardarbība, reliģiskas nesaskaņas, un politiskās konkurence starp šiītiem, sunnītiem un kurdiem.

Politiskā krīze ir padziļinājusies pēc tam, kad Irāku 2011. gadā pameta ASV karavīri. Par Irākas kara zīmīgākajiem notikumiem var lasīt šeit.

Tūkstošiem sunnītu uzskata, ka premjera Nuri al Maliki valdība apspiež sunnītu mazākumu. Stabilitāti valstī nevairo arī konflikts kaimiņos esošajā Sīrijā. Irāka atrodas starp Turciju, kas atbalsta Sīrijas sunnītu nemierniekus un Irānu, kas nostājas prezidenta Bašara al Asada pusē.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, jau vēstīja, ka nepilnu divu mēnešu laikā uzbrukumos Irākā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 1000 cilvēki.

Šie skaitļi gan nav tik augsti kā 2006. un 2007.gadā, kad sunnītu un šiītu savstarpējās vardarbības upuru skaits pārsniedza tūkstoti mēnesī, tomēr salīdzinājumā ar šā gada iepriekšējiem mēnešiem situācija nopietni saasinājusies.

Tomēr Irākas valdības reakcija līdz šim lielākoties aprobežojusies ar runām, pārkārtojumiem drošības dienestu augstāko virsnieku rindās un vēl dažiem neskaidriem solījumiem drošības jomā.


Написать комментарий