Kviešu raža būšot rekordliela

foto: db.lv
foto: db.lv

Kviešu ražu pasaulē prognozē rekordaugstu; Latvijas zemnieku vidū mērenas bažas par krītošo cenu.

Šā gada sākumā vairākums pasaules izejvielu tirgus ekspertu izteica prognozes, ka šogad kviešu cenas palielināsies, bet šobrīd šīs prognozes ir mainījušās par 180 grādiem. Globālā mērogā tiek prognozēts vadošo pasaules kultūraugu rekordraža, bet Latvijas mērogā vietējie lauksaimnieki sagaida vidēji labu ražu.

Ekonomikas likumi diktē – liels piedāvājums nozīmē mazāku cenu. Par to liecina arī pašreizējās tendences preču biržās, kur cena sarūk gan kviešiem, gan citām pārtikas izejvielām. Valdot šādam fonam, pašmāju zemnieki un nozares eksperti norāda, ka cenu samazinājums varētu atstāt negatīvu ietekmi, ja skatās no graudaudzētāju viedokļa. Tiesa gan, labā raža un tai sekojošais cenas kritums var nozīmēt arī lētākas pārtikas, piemēram, graudaugu izstrādājumu cenas veikalos. Lielāka kviešu raža tiek prognozēta ne vien ASV, bet arī Eiropā un Melnās jūras reģionā.

Jāpiebilst, ka uz šīm tendencēm nepārprotami reaģējusi arī kviešu cena vadošajās pasaules preču biržās. Piemēram, kviešu cena Čikāgas preču biržā kopš gada sākuma sarukusi par 12%.

Kas attiecas uz Latvijas teritoriju, vairums augkopju teic, ka ieilgušās ziemas dēļ graudu raža šogad nav gaidāma tikpat laba kā pērn, taču pesimismam arī neesot pamata. SIA Mālnieki īpašnieks Atis Slakteris norāda, ka sākotnēji pēc ieilgušās ziemas starta potenciāls sējumiem nav bijis īpaši labs, bet vēlāk, pateicoties labajiem laikapstākļiem, sējumi izskatās cerīgi. «Rekordražas nebūs, bet gaidāms mērens gads, ja negadīsies nekas ārkārtējs,» komentē Mālnieku īpašnieks. Taču, samazinoties cenām pasaules tirgos, tā varētu būt lielākā problēma lauksaimniekiem, kas var atstāt nepatīkamu ietekmi, viņš piebilst.


Написать комментарий