Iesaka pārdot valstij piederošās daļas LMT, 'Citadelē' un vēl 130 uzņēmumos

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Pārresoru koordinācijas centra (PKC) vadībā strādājusī darba grupa, kas vērtēja valsts līdzdalību 251 kapitālsabiedrībā, kurā valstij ir tieša vai netieša līdzdalība, ieteic pārdot valstij piederošās kapitāla daļas 132 uzņēmumos.

PKC pārstāvis Vladislavs Vesperis, otrdien iepazīstinot ministrus ar informatīvo ziņojumu, kurā apkopotas darba grupas rekomendācijas, norādīja, ka daļu lēmumu par valstij piederošo kapitālsabiedrību turpmāko likteni varēs pieņemt pusgada laikā pēc tam, kad spēkā būs stājies Publisko personu kapitālsabiedrību un kapitāldaļu pārvaldības likums, bet vēl daļa lēmumu nozaru ministrijām būtu jāpieņem līdz šā gada beigām.

Darba grupa rekomendē mainīt sešpadsmit kapitālsabiedrību juridisko statusu, jo šo kapitālsabiedrību darbība, tās ieskatā, pēc būtības atbilst valsts aģentūras vai valsts pārvaldes iestādes statusam. Pie šādām kapitālsabiedrībām pieder, piemēram, Ceļu satiksmes drošības direkcija un Iekšlietu ministrijas poliklīnika.

Deviņām kapitālsabiedrībām darba grupa rosina mainīt to kapitāldaļu turētāju - vienas nozaru ministrijas turējumā esošas kapitāldaļas nodot citas ministrijas vai jaunveidojamā Valsts kapitāldaļu pārvaldības biroja turējumā. Pie šādām kapitālsabiedrībām pieder, piemēram, "Latvijas Loto" un "Augstsprieguma tīkli".

Astoņas kapitālsabiedrības darba grupa ierosinājusi apvienot. Piemēram, "Latvijas Garantiju aģentūru" tā rosina iekļaut jaunveidojamās vienotās attīstības finanšu institūcijas sastāvā.

Vēl 132 kapitālsabiedrību kapitāldaļas, kas patlaban pieder valstij, darba grupa rosina atsavināt. Darba grupas ieskatā, atsavināmas būtu valstij piederošās kapitāldaļas ne tikai mazās kapitālsabiedrībās, kur valstij ir niecīga ietekme, bet arīdzan, piemēram, "Citadele Bankas" un "Latvijas Mobilā telefona" valsts kapitāldaļas.

Tāpat rekomendēts samazināt valsts līdzdalību četrās kapitālsabiedrībās, no kurām pazīstamākā ir "airBaltic".


Написать комментарий