Aicinās ātros kredītus neaizņemties, lai segtu citus aizņēmumus

foto: atraiskredits.net
foto: atraiskredits.net

Aizņemšanās no viena kredītdevēja, lai segtu citus aizņēmumus, ir biežāk izplatītā kļūda, kā rezultātā kredītņēmēji nonāk grūtībās, atklājot izglītojošo kampaņu Aizņemies prātīgi! uzsver Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas un Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāvji.

Tādēļ ar televīzijas klipu un drukātās reklāmas starpniecību divu nedēļu garumā tiks veikta kredītņemēju izglītošana par atbildīgas aizņemšanās pamatprincipiem.

Kampaņas autori aicina kredītņēmējus padomāt divreiz, ja kredīts tiek ņemts, lai segtu citas saistības, piemēram, izmantotu īstermiņa kredītu, lai veiktu hipotekārā kredīta maksājumu. Tāpat īstermiņa kredīti nav piemēroti ilgtermiņa finanšu problēmu risināšanai. Kampaņas ietvaros tiek uzsvērts, ka nebanku kredītus nav ieteicams izmantot neapdomīgu tēriņu veikšanai.

Pirms lēmuma pieņemšanas par aizņemšanos, kredītņēmēji tiek aicināti vēlreiz apdomāt, vai nauda tiešām ir nepieciešama, izvērtēt, vai noteiktajā laikā aizdevumu varēs atdot, kā arī pārliecināties, lai kredīta maksājumi nepārsniegtu 40% no ikmēneša ienākumiem. Tāpat tiek aicināts aizņemties tieši tik daudz, cik nepieciešams.

Sociālās kampaņas autori uzsver, ka ir svarīgi izvērtēt, vai piedāvātā procentu likme (komisijas maksa) apmierina pātērētāju. Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija un Patērētāju tiesību aizsardzības centrs aicina rūpīgi iepazīties ar pirms līguma informāciju (pirms patērētājs ir uzņēmies kreditēšanas līguma saistības vai piekritis kādam konkrētam kredīta devēja piedāvājumam, kredīta devējam ir pienākums nodrošināt patērētājam iespēju saņemt detalizētu informāciju par izvēlēto kreditēšanas produktu, kā arī līguma nosacījumiem). Kredītņēmēji tiek aicināti sekot līdzi savam budžetam, lai varētu atdot kredītu noteiktajā dienā, kā arī aizņemties tikai tad, ja kredītņēmējs ir pārliecināts, ka spēs atdot. 


Написать комментарий