Brisele pauž bažas par ASV īstenoto informācijas vākšanu internetā

foto: svit24.net
foto: svit24.net

Reaģējot uz atklātībā parādījušos informāciju, ka ASV Nacionālās drošības aģentūra (NSA) vākusi lietotāju informāciju interneta gigantu serveros, Brisele aicinājusi ASV neizmantot ļaunprātīgi «speciālās attiecības», kas valda Eiropas un Amerikas starpā.

Db.lv jau vēstīja, ka NSA vākusi informāciju tādu kompāniju kā  Google, Facebook, Apple, Microsoft u. c. serveros. ASV plašsaziņas līdzekļu rīcībā nonākušie slepenie dokumenti liecina, ka varasiestādēm bijusi pieeja lietotāju video un audio materiāliem, fotogrāfijas, e-pastu saraksti u. c. failiem. Tas devis iespēju ASV varasiestādēm izsekot potenciālus teroristus. Informācija iegūta programmas ar kodētu nosaukumu PRISM ietvaros.

Eiropas Savienības (ES) komisārs veselības un patērētāju aizsardzības jautājumos Tonio Borgs, uzrunājot Eiropas Parlamentu norādījis, ka šādas programmas un likumi, kuru ietvaros tās strādā, potenciāli apdraud ES pilsoņu tiesības uz privātumu un datu aizsardzību, raksta Euobserver.

Neskatoties uz to, ka ASV atklājumi par informācijas ievākšanu no interneta kompānijām, izraisījuši plašu sašutumu, Briseles reakcija līdz šim bijusi nenoteikta, norāda medijs. Līdz šim ES padusi tikai bažas par NSA īstenoto programmu.

Komisārs T. Borgs arī atzina, ka ASV tiks lūgti plašāki skaidrojumi par informācijas vākšanas programmu un šis jautājums tikšot apspriests ar ES iekšlietu ministriem un valdību vadītājiem.

Par informācijas nopludināšanu plašsaziņas līdzekļiem tiek vainots bijušais ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) darbinieks un NSA aģents Edvards Snovdens (Edward Snowden). Iepriekš viņš uzturējās Honkongā un, baidoties no kriminālvajāšanas ASV, bija iecerējis lūgt politisko patvērumu Islandē. Tomēr pirmdien E. Snovdens izrakstījies no viesnīcas un viņa atrašanās vieta šobrīd nav zināma.

Patvērumu E. Snovdenam piedāvājusi arī Krievija, kuras prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs izteicies, ka viņa valsts to būtu gatava apsvērt.


Написать комментарий