Pensionāri: mēs nešantažējam

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

«Nu, kāda tur šantāža? Mēs aizstāvam pensionāru intereses, un, ja vairākums no mūsu organizācijas valdes uzskata, ka jāindeksē pensijas, kuras nepārsniedz 250 latus, mēs balsojot pieņemam šo lēmumu.

Tas ir viedoklis, uzstādījums, tā nav šantāža,» satraukti saka Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) vadītājs Andris Siliņš. Pensionāri uzskata, ka kārtējo reizi saskārušies ar apvainojumu viņu virzienā.

Neatkarīgā rakstīja, ka federācijas valde tomēr pieņēma lēmumu lūgt Saeimai indeksēt pensijas, kuras nepārsniedz 250 latus, lai gan iepriekš Senioru lietu padome vienojās par zināmu kompromisu – indeksēt pensijas līdz 200 latiem. Raidījumam Panorāma, komentējot šo LPF lēmumu, labklājības ministre Ilze Viņķele pensionāru rīcību salīdzināja ar šantāžu: «Tā ir mazliet šantāža, ļoti labi saprotu pensionāru grūto stāvokli, bet, ja minimālā alga ir 200 lati, tad ir grūti argumentēt, ka maza pensija ir 250 lati.» Neatkarīgajai ministre precizē: ja vidējā pensija valstī ir 168 lati, tad jēdziens «mazs» ir «zem vidējā», un, runājot par ārpuskārtas indeksāciju šogad, no sākuma runa ir bijusi tikai par mazo pensiju indeksāciju, un padomei bija jāvienojas par konkrēto indeksācijas modeli.

«Tas ir pensionāru viedoklis, tā nav un nevar būt šantāža, un mēs ar šo viedokli vēršamies Saeimā. Tas ir normāls interešu aizstāvības process,» Neatkarīgajai saka A. Siliņš. «Es jau uzreiz ministrei teicu, ka neesmu pilnvarots visas valdes vārdā atbalstīt padomes panākto kompromisu, jo mūsu valdē ir dažādu viedokļu cilvēki.» Tāpēc kā vienmēr noticis balsojums, kurā vairākums atbalstījis priekšlikumu par indeksāciju pensijām līdz 250 latiem. Noticis arī balsojums par indeksāciju pensijām līdz 300 latiem, taču tas nav guvis atsaucību. «Mēs sapratām, ka ministrija šo jautājumu nerisinās (par 250 latu pensijām), tāpēc to nosūtījām Saeimas Sociālo lietu komisijai,» piebilst A. Siliņš, nesaskatot tur nekādu šantāžu.

Ministres izteikumi neesot pārsteigums, taču nepatīkami. «Ministre jau trešo reizi izsauc uguni uz sevi ar nepārdomātiem izteikumiem. Ir daudzi veidi, kā runāt ar sabiedrību,» saka A. Siliņš. Viņš atzīst, ka nav pieļaujama prakse nepārtraukti pretnostatīt dažādas sabiedrības grupas – ja jums iedosim, tad citiem nebūs.

Tomēr I. Viņķele norāda: «Mēs lūdzām pensionārus izprast situāciju un nepastāvēt tikai uz savām interesēm, bet arī uz savu bērnu un citu sabiedrības locekļu interesēm, tāpēc bijām un joprojām esam pateicīgi senioru pārstāvjiem, kas pagājušajā nedēļā pauda izpratni un vienojās par pensiju līdz 200 latiem indeksāciju šogad.» Labklājības ministrija, atgādinot, ka Senioru lietu padomē ir 20 pensionāru organizācijas, norāda, ka tālāk virzīs padomē nobalsoto lēmumu (jau šodien to plānots skatīt Saeimā).

«Vēl vakar saņēmām zvanu no Latgales pensionāru organizāciju apvienības, un viņi vēlreiz pauda nostāju par to, ka indeksējamas ir pensijas līdz 200 latiem,» saka ministres padomniece Marta Krivade. Šī organizācija pērn nodalījās no federācijas un turpina darboties kā oponente. A. Siliņš norāda, ka tas nav pretrunā ar federācijas lēmumu. «Mēs atbalstām, ka indeksē, tikai vēlamies indeksāciju lielākam skaitam pensionāru.


Написать комментарий