Erdogans «pēdējo reizi» brīdina Turcijas protestētājus

foto: db.lv
foto: db.lv

Turcijas premjers Radžeps Tajips Erdogans «pēdējo reizi» brīdinājis protestētājus, aicinot tos pamest Gezi parku Stambulā, kas kļuvis par aptuveni divas nedēļas garo demonstrāciju centru. Brīdinājumus protestētājiem T. Erdogans izteica arī iepriekšējās dienās.

«Mūsu pacietība beidzas un es izsaku pēdējo brīdinājumu. Mātes un tēvi, lūdzu paņemiet savus bērnus aiz rokas un aizvediet viņus prom. Mēs nevaram ilgāk gaidīt, jo Gezi parks pieder visiem cilvēkiem,» televīzijas tiešraidē uzsvēra T. Erdogans.

Aktīvisti tikmēr uzsver, ka parku nepametīs līdz Turcijas valdība atteiksies no saviem plāniem to apbūvēt. Turcijas premjers apsolījis, ka šis jautājums varētu tikt izskatīts konsultatīvā referendumā.

Sabiedrības balsojuma iespēja par parka likteni protestētāju vidū netiek uztverta atsaucīgi. Demonstranti norāda, ka iepriekš Stambulas tiesa lēma par Gezi parka apbūves apturēšanu, tomēr valdība to ignorēja.

Otrdien Turcijas drošības spēkiem no protestētājiem izdevās atkarot Taksima laukumu. Pēc demonstrantu padzīšanas no Taksima laukuma, pilsētas varasiestādes uzsākušas tā uzkopšanu un barikāžu nojaukšanu.

Turciju pārņēmušie protesti izcēlās pēc tam, kad varasiestādes vardarbīgi mēģināja izklīdināt demonstrantus, kas bija ieņēmuši Stambulas Gezi parku, protestējot pret tā apbūvi. Protesti drīz vien pārvērtās plašos nemieros pret T. Erdogana valdības autoritārisma iezīmēm un islamizāciju.

Protestos bojā gājušo skaits sasniedzis piecus, bet ievainojumus guvuši vairāk nekā pieci tūkstoši cilvēku.


Написать комментарий