Ekonomikas lielvaras spriedīs par ‘nodokļu paradīžu’ ierobežošanu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Nākamnedēļ gaidāmajā pasaules ekonomiski spēcīgāko valstu jeb G 8 samitā, kas notiks Ziemeļīrijā, viens no būtiskākajiem jautājumiem dienaskārtībā būs tā dēvēto nodokļu paradīžu jeb zemu nodokļu zonu ierobežošanu.

Pasaules ekonomiski spēcīgāko valstu līderu, tostarp ASV prezidenta Baraka Obamas, Vācijas kancleres Angelas Merkeles un Lielbritānijas premjera Deivida Kamerona dienaskārtībā šajā samitā augstu vietu ieņemts jautājumi par to, kā apkarot izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, ziņo "BBC".

Grēkāžu loma šoreiz tiek atvēlēta lielāku valstu jurisdikcijā esošajām salām, kur pastāv īpašie nodokļu režīmi. Tās tiek apsūdzētas par to, ka, ar zemu nodokļu likmju piemērošanu un necaurskatāmu finanšu sistēmu palīdz lielajām korporācijām un turīgiem indivīdiem izvairīties no nodokļu maksāšanas.

Tikmēr nodokļu paradīžu amatpersonas norāda, ka lielajām ekonomikām vispirms vajadzētu parūpēties pašām par savu nodokļu politiku.

Menas salas ministrs Allans Bells uzskata, ka vēršanās pret nodokļu paradīzēm ir politiski iniciēta un norāda, ka, piemēram, ASV prezidents Obama piekopj dubultus standartus, vēršoties pret salās esošajām zemu nodokļu zonām, bet ignorējot faktu, ka arī ASV valdībai nav tiešas kontroles pār atsevišķos štatos īstenoto nodokļu politiku. Piemēram, Delaverā, kur ir aptuveni 900 tūkstoši iedzīvotāju, ir vairāk nekā miljons reģistrētu uzņēmumu, no kuriem liela daļa kalpo kā aizsegs turīgu privātpersonu un korporāciju biznesam.

Menas salā ārvalstīs reģistrētiem īpašniekiem piederošiem uzņēmumiem nav jāmaksā ienākuma nodokli, taču nesen Mena parakstījusi nodokļu informācijas apmaiņas līgumus ar Lielbritāniju, ASV un ES valstīm.


Написать комментарий