Nikaragvas parlaments apstiprina plānu būvēt Panamas kanāla konkurentu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Nikragvas parlaments ceturtdien ir apstiprinājis priekšlikumu par Atlantijas un Klusā okeānā savienojoša kanāla būvniecību, vēsta raidsabiedrībā BBC.

"Viena no Nikaragvas lielākajām bagātībām ir tās ģeogrāfiskais novietojums, tāpēc šī ideja vienmēr ir bijusi dzīva. Pretoties tai ir nepatriotiski," parlamenta debašu laikā teica kongresmens Hacinato Suarezs.

Par projekta apstiprināšanu nobalsoja 61 deputāts, bet pret bija 28.

40 miljardu dolāru (21 miljards latu) vērto projektu kritizē vides aktīvisti, norādot, ka kravas kuģi radīs pastāvīgus draudus Nikaragvas ezeram, bet valsts prezidents Daniēls Ortega uzstāj, ka kanāls nodrošinās valsts labklājību.

Nikaragvas līderi par kanāla celtniecību ir sprieduši jau gadsimtiem. Vairākas iniciatīvas izgāzās un pēdējais trieciens plāniem bija Panamas kanāla atvēršana 1914. gadā, informē BBC.

Kanālu būvēs Ķīnas kompānija "Hong Kong Nicaragua Canal Development Investment Co", kurai būvniecībai dota koncesija uz 50 gadiem.

Kritiķi norāda, ka kompānijai nav vajadzīgās pieredzes tik liela projekta īstenošanai. Pēc kanāla uzcelšanas kompānijas tiesības to pārvaldīt varēs tikt pagarinātas vēl uz 50 gadiem. Nikaragva no kanāla gūtās peļņas saņems mazāko daļu, skaidro BBC.

Jau vēstīts, ka parlaments ideju par kanāla būvniecību sācis pētīt pagājušā gada jūnijā pēc prezidenta Daniēla Ortegas ierosinājuma.


Написать комментарий