Astronomiskās vasaras sākums Daugavpilī sakritis ar mēneša karstāko dienu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Piektdien, 21.jūnijā, plkst.8:04 mūsu valstī sākās astronomiskā vasara.

Saskaņā ar zinātnieku informāciju, nakts uz piektdienu bija gada īsākā nakts, kas ilga 6 stundas, 7 minūtes un 40 sekundes, savukārt diena būs gada garākā diena un ilgs 17 stundas 52 minūtes un 33 sekundes.

Laikam, lai daugavpilieši saprastu, ka vasara beidzot ir klāt, daba nolēma pārsteigt pilsētniekus ar vasarīgu dāvanu. Saskaņā ar Latvijas sinoptiķu datiem, šodien, 21.jūnijā, Daugavpilī gaidāma mēneša karstākā diena – gaiss iesils līdz +30...+33 grādiem pēc Celsija skalas, uzstādot gaisa temperatūras rekordu. Nokrišņi šodien nav gaidāmi.

Sestdien, 22.jūnijā, saglabāsies karsts laiks: gaisa temperatūra būs +29...+30 grādi. Līgo svētkos, 23.jūnijā, Daugavpilī un apkārtnē sinoptiķi sola apmākušos un lietainu laiku. Svētku naktī gaisa temperatūra būs tikai +14 grādi, nokrišņi nav gaidāmi.

Jāņu dienā, 24.jūnijā, Daugavpilī spīdēs saule, gaiss iesils līdz +28 grādiem.

Nākamās nedēļas vidū kļūs vēsāk, trešdien un ceturtdien iespējams stiprs lietus ar pērkona negaisu, gaisa temperatūra būs +28 grādi.

Atgādināsim, ka astronomiskās vasaras iestāšanās saistīta ar vasaras saulgriežiem, kad tik svinēti Jāņi. Sākot ar vasaras saulgriežiem, saules augstums ar katru dienu pamazām samazināsies, dienas paliks īsākas, un naktis – garākas.

Karstuma un augstās ultravioletās radiācijas dēļ sinoptiķi un mediķi aicina iedzīvotājus ilgstoši neuzturēties tiešos saules staros laika periodā no plkst.11:00 līdz 16:00. Ultravioletās radiācijas indekss sasniegs 6-7, tādēļ mediķi iesaka lietot īpašus pretapdeguma līdzekļus, nēsāt saulesbrilles un galvassegu. 


Написать комментарий