Latvijas cīņa par eiro Luksemburgā iesākusies veiksmīgi; gūts eirozonas finanšu ministru atbalsts

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Eirozonas dalībvalstu finanšu un ekonomikas ministri (eirogrupa), kas ceturtdien pulcējās kopējā sanāksmē Luksemburgā, atbalstījuši Latvijas pievienošanos eirozonai.

Tas ir pozitīvs signāls, bet ne būtiskākais lēmums, kas Luksemburgā par Latvijas pievienošanos eiro tiek pieņemts.
Piektdien gaidāms visas Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un finanšu ministru (ECOFIN) lēmums, kas tad arī būs ar lielāko svaru, jo šī institūcija arī pieņems gala lēmumu 9.jūlijā – būt vai nebūt Latvijai eiro.

Piektdien ECOFIN pieņems lēmumu, kas būs ar rekomendējošu statusu Eiropadomei, kas sastāv no visu dalībvalstu valdību vadītājiem.

Pēc tam, kad Eiropadome nākamnedēļ pieņems savu nostāju un arī kad jūlija sākumā Parlaments pieņems savu rezolūciju par Latvijas dalību eirozonā, tad ECOFIN, ņemot vērā arī Eiropadomes un EP pieņemtās pozīcijas, rīkos balsojumu, kurā ES finanšu un ekonomikas ministriem būs vienbalsīgi jāizlemj par to vai Latviju uzņemt eiro valstu klubā.

Ceturtdien savu nostāju pauda eirogrupa, kas ir neformāla institūcija, kurā tiekas eirozonas finanšu ministri. Lai gan šim atbalstam nav formāla statusa, tas parāda tendenci, kā varētu izskatīties arī ECOFIN lēmums, kas kļūs zināms piektdienas pēcpusdienā.

Ceturtdien arī finanšu ministrs Andris Vilks (V) eirogrupai prezentēja Latvijas virzību uz eirozonu un informēja grupas dalībniekus par ekonomisko situāciju, līdzšinējiem sasniegumiem un iecerēm.

Pēc prezentācijas Vilks savā Twitter kontā rakstīja:

ECOFIN savas diskusijas balstīs Komisijas (EK) un Eiropas Centrālās bankas (ECB) iepriekš sniegtajos konverģences ziņojumos. Jau ziņots, ka tajos bija pausts atbalsts Latvijas dalībai eirozonā.

Arī izšķirošo lēmumu par eiro ieviešanu Latvijā pieņems ES valstu finanšu un ekonomikas ministri, balstoties uz EK un ECB sagatavotajiem konverģences ziņojumiem, kā arī pēc konsultatīvas apspriešanās ar Eiropas Parlamentu (EP) un pārrunām Eiropadomē, ko veido ES dalībvalstu valdību vadītāji.

Pārrunas Eiropadomē notiks 27.jūnijā un 28.jūnijā, un paredzams, ka rezolūciju par eiro ieviešanu Latvijā EP apstiprinās plenārsesijā no 1.jūlija līdz 4.jūlijam.

ES finanšu ministri gala lēmumu par Latvijas uzaicināšanu pievienoties eirozonai pieņems 9.jūlijā.

Latvija gatavojas pievienoties eiro 2014.gada 1.janvārī. 


Написать комментарий