Pakāpeniski pārtrauks ASV ekonomikas stimulēšanas programmu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

ASV Federālo rezervju sistēmas (FRS) vadītājs Bens Bernanke trešdien vēlu vakarā paziņojis, ka līdz nākamā gada vidum FRS pakāpeniski pārtrauks valsts obligāciju uzpirkšanu.

Investori, reaģējot uz šo paziņojumu, sākuši izpārdot vērtspapīrus, kā rezultātā biržu indeksi samazinājušies par 2 % - 4 %, ziņo ”Kommersant.ru”.

Bernanke trešdien preses konferencē norādījis, ka FRS jau šogad samazinās valsts obligāciju uzpirkšanas apjomus.

"Ja arī turpmāk ekonomikas rādītāji atbildīs mūsu gaidītajiem, mēs turpināsim pakāpeniski samazināt uzpirkšanas tempus arī nākamā gada pirmajā pusē, bet uzpirkšanu izbeigsim aptuveni gada vidū," FRS vadītāja teikto citē "Kommersant.ru", norādot, ka būtībā šis paziņojums iezīmē "lētās naudas laikmeta" beigu sākumu.

Pasaules finanšu tirgi, reaģējot uz Bernankes paziņojumu, kas nozīmē pakāpenisku ASV ekonomiskās stimulēšanas programmas izbeigšanu, reaģējuši ar aktīvu izpārdošanu, kā rezultātā sarukuši akciju tirgu indeksi ne tikai ASV, bet arī Āzijā un Eiropā.

Bernankes paziņojums ietekmējis arī zelta cenas, proti, tās sākušas kristies vēl straujāk un patlaban jau sasniegušas zemāko līmeni pēdējo trīs gadu laikā - pirmo reizi kopš 2010. gada zelta cenas noslīdējušas zem 1300 ASV dolāriem par Trojas unci.


Написать комментарий