Latvija un Baltkrievija apspriež iespēju vēl vairāk vienkāršot savstarpējo braucienu kārtību pierobežu teritorijās

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pirms nedēļas Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā norisinājās mūsu valstu Ārlietu ministriju konsultācijas.

Puses apsprieda Latvijas un Baltkrievijas valdību noslēgtās vienošanās par pierobežas teritoriju iedzīvotāju savstarpējo braucienu vienkāršošanu īstenošanas gaitu. Konsultāciju laikā delegācijas secināja, ka vienošanās īstenošana gada laikā ļāva aktivizēt pilsoņu savstarpējos sakarus, kā arī uzlaboja divpusējās attiecības.

Baltkrievijas Republikas Ģenerālkonsulāta Daugavpilī konsuls Jurijs Davidovskis pastāstīja portālam Gorod.lv, ka pārrunu gaitā abu valstu pārstāvji dalījās domās par iespēju vēl vairāk vienkāršot savstarpējo braucienu kārtību pierobežu teritorijās. Tika apspriesti vairāki ar konsulātu darbību saistītie aktuālie jautājumi, kuri attiecās uz Latvijas un Baltkrievijas pilsoņu tiesību un interešu aizstāvēšanu abu valstu teritorijās, kā arī iepriekš noslēgtā vienošanās un tās attīstības perspektīvas.

Tika apspriesti arī citi pierobežu rajonu iedzīvotājiem, arī daugavpiliešiem, nozīmīgie jautājumi. Minētās vienošanās īstenošana tika uzsākta pirms gada, patlaban tika konstatēta iespēja vēl vairāk vienkāršot savstarpējo braucienu kārtību pierobežu teritorijās. Šo jautājumu abu valstu ārlietu ministri apsprieda Vitebskā šī gada aprīlī.

Pamatojoties uz iedzīvotāju lūgumiem, abu pušu deputāti saprata, ka patlaban nav nepieciešamības regulāri sastādīt iedzīvotāju sarakstus, kuri tiek iesniegti saskaņošanai. Tas nozīmē, ka drīz iedzīvotāji varēs pēc atļaujas griezties uzreiz Latvijas un Baltkrievijas Ģenerālkonsulātos. Iespējams, par to tiks panākta vienošanās šī gada beigās.

Vienošanās ietvaros tiek plānots paplašināt apmeklējamo radinieku kategoriju. Tikšanās laikā apsprieda robežas šķērsošanas atļaujas izsniegšanas termiņus. Patlaban tās tiek izsniegtas uz vienu gadu, tiek plānots palielināt to līdz 5 gadiem. Tiks ņemti vērā individuālie gadījumi.

Pušu tikšanās bija noderīga, pušu pārstāvji bija vienisprātis sakarā ar vairākiem jautājamiem.

Nākamā divu valstu ārlietu ministriju pārstāvju tikšanās notiks 2014.gadā Rīgā.


Написать комментарий