Cīnoties pret ‘finanšu piramīdām’, Krievijā pie atbildības grib saukt arī to dalībniekus

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Krievijas Finanšu ministrija pagājušās nedēļas beigās iesniegusi valdībā likumprojektu paketi, kas izstrādāta, lai izvērstu cīņu pret tā dēvētajām finanšu piramīdām un paredz kriminālatbildību ne tikai šādu piramīdu dibinātājiem, bet arī aktīviem to dalībniekiem, kas iesaistījuši finanšu piramīdās jaunus dalībniekus.

Par to, atsaucoties uz savā rīcībā esošiem dokumentiem, ziņo "Kommersant.ru".

Krievijas Kriminālkodeksu tiek piedāvāts papildināt ar atsevišķu pantu, kas paredzētu kriminālatbildību par pretlikumīgām darbībām, lai piesaistītu naudas līdzekļus. Šis pants paredz piramīdu organizatorus un to aktīvākos dalībniekus, kas finanšu piramīdai piesaistījuši noguldījumus vairāk nekā 1,5 miljonu rubļu apmērā, sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz septiņiem gadiem vai naudas sodu līdz 1 miljona rubļu apmērā.

Savukārt finanšu piramīdu dalībniekiem, kuri piesaistījuši mazākus noguldījumus, draudēs administratīvais sods līdz 15 000 rubļu apmērā. Sodīt varēs arī tos piramīdu dalībniekus, kuri nemaz nav iesaistījuši finanšu piramīdās jaunus dalībniekus, bet centušies to darīt, mudinot savus līdzpilsoņus ieguldīt savu naudu finanšu piramīdā.

Nepieciešamība sodīt arī finanšu piramīdu dalībniekus tiek skaidrota ar to, ka šādu shēmu dalībnieki bieži vien cenšas "ievilkt" finanšu piramīdās arī citus cilvēkus.

Krievijas Finanšu ministrijas sagatavotie labojumi Kriminālkodeksā un Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteic arī finanšu piramīdas definīciju - tā tiek definēta kā darbība, kuras ietvaros dalībnieki gūst peļņu no piesaistītajiem noguldījumiem un kuru organizatoriem neveic investīcijas vai citu legālu uzņēmējdarbību.

Krievijas tiesībsargājošās iestādes lēš, ka laika posmā no 2008. gada finanšu piramīdās ieguldītos līdzekļus zaudējuši vairāk nekā 400 000 Krievijas iedzīvotāju.


Написать комментарий