No apgrozības izņemto monētu pārstrādes iekārtu īrēs par 2,9 miljoniem latu

foto: eurogold.lv
foto: eurogold.lv

Lai utilizētu no apgrozības izņemtās lata monētas, Latvijas Banka plāno īrēt monētu deformācijas iekārtu no divu Šveices uzņēmumu apvienības, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā.

Darbu apjoms ietver kopumā 1200 tonnu latu monētu deformēšanu un pēc tam – pārkausēšanu. Iekārtu paredzēts darbā pārbaudīt vasaras beigās, Db.lv stāstīja Latvijas Bankas pārstāvis Mārtiņš Grāvītis.

Monētu deformēšanas iekārtas īres līgumcena veido vairāk nekā 2,94 miljonus latu, un to paredzēts īrēt no juridisku personu apvienības Metallum Metal Trading Ltd. un Eurocoin Recycling AG.

Līgums attiecas uz no apgrozības izņemto monētu utilizāciju, - deformēšanas iekārtas nomu, iekārtas uzstādīšanu, iekārtas darbības tehnisko nodrošināšanu, Latvijas Bankas darbinieku apmācību darbam ar iekārtu, iekārtas demontāžu, mucu nodrošināšanu no apgrozības izņemto monētu uzkrāšanai un deformēto monētu uzglabāšanai un transportēšanai, kā arī deformēto monētu izvešanu un pārkausēšanu.

Komercbanku pārstāvji sarēķinājuši, ka pārstrādājamo monētu apjoms, kas atgriezīsies Latvijas Bankā, ir vienlīdzīgs ar apmēram 200 ziloņu svaru. Patlaban apgrozībā esošo monētu svars pārsniedz tūkstoš tonnu.

Savukārt aptuveni 260 eiro «ziloņi» dosies tautās - lai nodrošinātu gan apgrozībā esošo lata monētu nomaiņu, gan rezervi eiro aprites nodrošināšanai 2013. – 2014. gadā, būs nepieciešami 400 miljoni dažāda nomināla eiro monētu (rēķinot tonnās - 1600). To izmaksas plānotas 5,1 milj. latu apmērā, ņemot vērā naudu, kas tiks saņemta par nokalpojušo latu monētu metālu. Sagaidāms, ka no lata monētām iegūtais metāls nesīs aptuveni 2,8 milj. latu, norādīja M. Grāvītis, piebilstot, ka ienākumu aprēķins ir aplēse, kas veikta, ņemot Londonas biržā kotējamo metālu vidējo cenu 2012. gadā un nekotējamo pārstrādājamo metālu vērtību.


Написать комментарий