Tiesai nodod lietu par '13.janvāra kustības' dibināšanas protokolu viltošanu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Prokuratūra nodevusi tiesai lietu par radikāli noskaņota aktīvista Vladimira Lindermana dibinātās "13.janvāra kustības" sapulces protokolu viltošanu, par kuru iepriekš apsūdzība uzrādīta arī Lindermanam.

Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūra otrdien tiesai nodevusi krimināllietu, kurā par dokumenta viltošanu un viltotā dokumenta izmantošanu grupā apsūdzētas divas personas, portālu "Delfi" informēja prokuratūra.

Prokuratūra neatklāj, kuras ir tās personas, pret kurām apsūdzības uzrādītas, taču partijas dibinātājs Lindermans portālam "Delfi" iepriekš apliecināja, ka viens no apsūdzētajiem ir viņš pats, bet otra - partijas sekretāre Anastasija Visocka. 

Saskaņā ar lēmumu par lietas nodošanu tiesai, apsūdzētās personas no 2009.gada 20.novembra līdz 2009.gada 14.decembrim izgatavoja neīstu partijas "13.janvāra kustību" dibinātāju sapulces protokolu. Viltojot šo dokumentu, apsūdzētie protokola saturā norādīja īstenībai neatbilstošus faktus - neatbilstošas ziņas par dibinātāju skaitu, kas piedalījās sapulcē un par dalībnieku pieņemtajiem lēmumiem.

2009.gada 14.decembrī Uzņēmumu reģistrā tika iesniegts viltots partijas "13.janvāra kustība" dibinātāju sapulces dalībnieku protokols, partijas statūti un programma, pamatojoties uz kuriem Uzņēmumu reģistra valsts notārs nolēma ierakstīt partiju "13.janvāra kustība" politisko partiju reģistrā un izsniegt reģistrācijas apliecību.

Lieta nodota Rīgas pilsētas Centra rajona tiesai.                                                             

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Jau ziņots, ka kriminālprocesā par viltotu dokumentu iesniegšanu politiskās partijas "13.Janvāra kustība" (tagad "Par dzimto valodu") reģistrēšanai apsūdzības uzrādītas tās dibinātājam Vladimiram Lindermanam un partijas sekretārei.

2012.gadā Drošības policija (DP) nolēma kriminālprocesu šajā lietā izbeigt,taču prokuratūra lēmumu atcēla un izmeklēšanu atjaunoja.

"13.janvāra kustība" nodibināta 2009.gada septembrī, bet vairākus mēnešus to neizdevās oficiāli reģistrēt.

2009.gada decembra beigās DP sāka kriminālprocesu saistībā ar partijas dibinātāju nesekmīgajiem mēģinājumiem reģistrēt savu politisko organizāciju, iesniedzot Uzņēmumu reģistrā (UR) it kā fiktīvu partijas dibinātāju sapulces otrā sasaukuma protokolu. Tomēr jau 2010.gada janvārī UR oficiāli reģistrēja "13.janvāra kustību".

2012.gada vasarā "13.janvāra kustībai" pievienojās arī Lindermana domubiedrs Jevgēņijs Osipovs ar saviem atbalstītājiem, un partijas nosaukums tika mainīts uz "Par dzimto valodu". Šogad partija arī startēja pašvaldību vēlēšanās Rīgā, taču domē neiekļuva, jo to atbalstīja tikai 0,34% vēlētāju.


Написать комментарий