Pļaviņu HES piegādāts 147 tonnas smags transformators

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Trešdien Pļaviņu HES rekonstrukcijas ietvaros uz AS "Latvenergo" Pļaviņu hidroelektrostaciju (HES) piegādāts 147 tonnas smags 330 kilovoltu (kV) transformators, kas nomainīs līdzšinējo iekārtu, portālu "Delfi" informēja AS "Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere.

Transformatora transportēšana notika no Aizkraukles stacijas dzelzceļa atzara, kas ienāk pilsētā, tālāk ar automašīnas treileri to nogādājot ražotnē.

"Latvenergo" Pļaviņu HES ražotnes rekonstrukcijas ietvaros notiek vairāki secīgi vērienīgi projekti, starp kuriem ir divu Pļaviņu HES 330 kV transformatoru nomaiņa. Pirmais 330 kV transformators uz HES tika piegādāts 2012.gada 12.decembrī, tas jau ir nodots ekspluatācijā un nodrošina hidroelektrostacijas darbu.

"Katra Latvenergo investīcija hidroelektrostacijās ir mūsu pārdomāts un izsvērts stratēģisks lēmums. Veicot 1. un 3. hidroagregātu rekonstrukciju, Pļaviņu HES elektroenerģijas ražošana kļūs efektīvāka, plānots palielināt stacijas jaudu par 13,5 MW, bet līdzšinējie transformatori vairs nespēs nodrošināt hidroagregātu darbību. Šīs iekārtas nolietojas, un to darbības drošums samazinās. Tāpēc rekonstrukcijas laikā tehniski novecojušas un nolietotas iekārtas tiek aizvietotas – īpaši Pļaviņu HES rekonstrukcijai izgatavotie transformatori nomainīs 1965. un 1971. gadā izgatavotos transformatorus TN1 un TN2," saka "Latvenergo" valdes loceklis, ražošanas direktors Māris Kuņickis.

Nākamajos astoņos gados "Latvenergo" rekonstrukcijas ietvaros plāno pabeigt visu Daugavas HES 23 hidroagregātu atjaunošanu, kas kopumā elektroenerģijas izstrādē dos pieaugumu gadā par 65 GWh. Tādējādi mēs kā elektroenerģijas ražotājs stiprināsim savu pozīciju Baltijas liberalizētajā elektroenerģijas tirgū."

Transformatoru atjaunošanas projekts tika sākts 2011.gada februārī, izsludinot konkursu. 2012. gada 5. martā "Latvenergo" noslēdza līgumu ar Lietuvas firmu "Ekobana", UAB par divu 330 kV transformatoru piegādi Pļaviņu HES rekonstrukcijas projektam. Transformatorus izgatavo rūpnīcā "Zaporoztransformator" Zaporožjē, Ukrainā. 26.jūnijā piegādāto transformatoru paredzēts nodot ekspluatācijā 2013.gada oktobrī.


Написать комментарий