Mongolijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis līdzšinējais valsts vadītājs

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Par Mongolijas prezidentu trešdien notikušajās vēlēšanās uz otro termiņu pārvēlēts līdzšinējais valsts vadītājs Cahjagīns Elbegdoržs, atsaucoties uz ceturtdien izplatītajiem sākotnējiem vēlēšanu rezultātiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Demokrātiskās partijas kandidāts Elbegdoržs ieguvis 50,2% vēlētāju balsu, nodrošinot palikšanu amatā vēl uz četriem gadiem, paziņoja vēlēšanu amatpersonas. Balsis ir saskaitītas, bet rezultāti tiks oficiāli apstiprināti pēc vēlēšanu biļetenu nogādāšanas galvaspilsētā un atkārtotas pārbaudes, norāda amatpersonas.

Cīņā par prezidenta krēslu pašreizējais valsts vadītājs sakāva bijušo cīkstoni Badmanjambu Baterdeni un Mongolijā pirmo sievieti, kas pretendēja uz augsto amatu, - Natsagu Udvalu.

Elbegdoržs tiek uzskatīts par ārvalstu investoriem draudzīgāko līderi, norāda BBC. Pateicoties ārvalstu investīcijām derīgo izrakteņu ieguves nozarē, Mongolijas ekonomika 2012. gadā pieaugusi par 12%, tomēr vairums no trīs miljoniem iedzīvotāju dzīvo zem nabadzības sliekšņa.

Elbegdoržs ir bijušais žurnālists, kurš vadīja miermīlīgo revolūciju, kas 1990. gadā izbeidza komunistu varu. Pirmajā prezidentūras termiņā viņš par prioritāti izvirzīja ārvalstu investīciju piesaistīšanu un cīņu pret korupciju, skaidro BBC.

Viņa sāncensis Baterdeni no Mongolijas Tautas partijas ieguva 41% balsu, bet Mongolijas veselības ministre Udvala mazāk par 10% balsu. Pirmsvēlēšanu kampaņā dominējošais jautājums bija, kā godīgāk sadalīt kalnrūpniecības industrijas ienākumus.


Написать комментарий