Trešdienas sutoņa kaitējusi 16 cilvēku veselībai

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Mediķi trešdien snieguši neatliekamo palīdzību 16 cilvēkiem, kuru veselībai kaitējis lielais karstums, tostarp seši cilvēki nogādāti slimnīcā, portālam "Delfi" pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola.

Viņa pavēstīja, ka karstuma upuru vecums bijis visdažādākais - no septiņiem mēnešiem līdz 87 gadiem.

Septiņus mēnešus veca meitenītei pēc ilgākas uzturēšanās saulē kļuvis slikti un viņa nogādāta slimnīcā. Tāpat hospitalizēts kāds divus gadus vecs puisītis, kuram pēc uzturēšanās saulē sākusi sāpēt galva un bijusi slikta dūša, savukārt 12 gadus veca meitenei karstuma ietekmē parādījusies augsta temperatūra, vemšana un galvassāpes.

Parasti vasaras dienās karstuma izraisītu veselības problēmu dēļ mediķi palīdzību sniedz diviem vai trim cilvēkiem, līdz ar to 16 pacienti ir liels karstuma upuru skaits, pauda Vītola.

Kopumā mediķi pagājušajā diennaktī saņēmuši 1233 izsaukumus, no kuriem 217 saistīti ar dažādām traumām.

NMPD atgādina vecākiem karstajā laikā nepiemirst par savu bērnu drošību, kā arī īpaši mudina būt piesardzīgiem gados vecākus cilvēkus.

Visbiežāk cilvēki karstā laika dēļ cieš tad, ja organisms nespēj atdzist un kompensēt karstuma radīto ietekmi. Īpaši jāpiesargās tad, ja karstums pārsniedz 25 līdz 30 grādus pēc Celsija skalas.

Vītola atgādina, ka karstums visintensīvākais ir laikā no pulksten 11 līdz 15, un uzsver, ka mediķi mudina šajās stundās neuzturēties atklātā saulē.

Īpaši bīstama atrašanās saulē ir maziem bērniem - viņiem ieteicams uzturēties ēnā vai vēsās iekštelpās.

Lielam riskam karstajās dienās ir pakļauti arī gados vecāki cilvēki, kā arī slimnieki, kuri ir piesaistīti pie gultas un ikdienā ir spiesti paļauties uz apkārtējo palīdzību, cilvēki, kuri slimo ar hroniskām slimībām, īpaši ar elpceļu vai sirds slimībām, garīgās veselības traucējumiem, kā arī cilvēki, kuri lieto noteiktus medikamentus, un fiziski aktīvie iedzīvotāji - sportisti, smagu fizisku darbu strādājošie.

Uzturoties ārā karstā laikā, speciālisti iesaka vilkt cepuri un gaišas, vieglas, elpojošas drēbes, ieteicams, no kokvilnas auduma, uz ielām turēties vairāk ēnas pusē un paņemt līdzi pietiekamu daudzumu ūdens.
Tāpat mediķi mudina lietot saules aizsargkrēmus, lai neapdegtu.

Ja pēc uzturēšanās saulē tomēr rodas veselības problēmas, NMPD iesaka konsultēties ar ģimenes ārstu vai ārpus ģimenes ārstu darba laika zvanīt uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kas darbojas darba dienās no plkst.17 līdz 8 no rīta, bet brīvdienās un svētku dienās - visu diennakti. Ja parādās ķermeņa trīcēšana, drebuļi, augsta temperatūra, slikta dūša ar vemšanu, apziņas traucējumi, krampji, samaņas zudums, speciālisti aicina nekavējoties izsaukt ātro palīdzību, zvanot uz tālruni 113.


Написать комментарий