Par neatbilstošu Satversmei atzīst tiesu izpildītāju darbību izmaksu kompensācijas aprēķinu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Satversmes tiesa (ST) ceturtdien par neatbilstošu Satversmei atzinusi valdības noteikumos noteikto kārtību, kādā aprēķināma kompensācija par izpildu darbībām un kompensācijas aprēķina formulu, portāls “Delfi” uzzināja Satversmes tiesā (ST).

Par Satversmei neatbilstošiem atzīti Ministru kabineta 2011. gada 30. augusta noteikumu par izpildu darbību veikšanai nepieciešamo izdevumu apmēru un to maksāšanas kārtību 8.-12. punkti.

Tie spēku zaudēs 2014.gada 1.janvārī, jo Ministru kabinetam ir nepieciešams laiks, lai sagatavotu grozījumus un sprieduma izpildei nepieciešamo izdevumu segšana ir nesaraujami saistīta ar valsts budžetā ieplānotajiem līdzekļiem.

ST atzina, ka apstrīdētās valdības noteikumu normas neatbilst Satversmē noteiktajām tiesībām uz īpašumu. Tāpat ST atzina, ka normas pēc būtības nosaka ne vien maksāšanas kārtību, bet izveido kompensāciju sistēmu, kuras rezultātā izpildu darbību veikšanai nepieciešamie izdevumi tiek segti tikai nelielā daļā.

Ņemot vērā to, ka likumdevējs nav paredzējis pilnvarojumu Ministru kabinetam noteikt atšķirīgu izpildu darbību veikšanai nepieciešamo izdevumu apmēru atkarībā no tā, vai izpildu darbību veikšanai nepieciešamos izdevumus maksā piedzinējs, vai arī tie tiek segti no valsts budžeta, ST uzskatīja, ka MK ir rīkojies ārpus tam sniegtā pilnvarojuma robežām.

Tādējādi arī Satversmes 105. pantā ietverto pieteikumu iesniedzēju pamattiesību ierobežojums nav noteikts saskaņā ar likumu.

Tiesu izpildītāji, kuri iesniedza pieteikumu ST, uzskatīja, ka lietās, kurās piedzinējs atbrīvots no sprieduma izpildes izdevumu samaksas, likumdevējs paredzējis izpildu darbību veikšanai nepieciešamos izdevumus pilnā apmērā segt no valsts budžeta.

Savukārt apstrīdēto valdības noteikumu 8.-12. punktā tiekot paredzēta vien daļēja kompensācija par izpildu darbību veikšanai nepieciešamajiem izdevumiem.

Tādējādi Ministru kabinets esot pārkāpis likumdevēja pilnvarojumu un aizskāris pieteikuma iesniedzēju tiesības uz īpašumu.


Написать комментарий