Latvija nav ASV: Specdienesti par sociālo tīklu lietotājiem pastiprināti neinteresējas

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Latvijas lielākie sociālie tīkli nav novērojuši pastiprinātu specdienestu interesi par savu lietotāju datiem un informāciju par konkrētiem lietotājiem, ja to pieprasa tiesībsargājošās iestādes, sniedz tikai atbilstoši likumu prasībām, proti, ar tiesas atļauju.

Kā portālam Mixnews.lv uzsvēra "draugiem.lv" radošais direktors Guntars Meluškāns, nekādus īpašus pieprasījumus ne no vietējiem, ne no ārvalstu specdienestiem sociālais tīkls nav saņēmis, un informāciju par konkrētu lietotāju tiesībsargājošās organizācijas var saņemt tikai ar tiesas atļauju.

"Līdz šim nekādas specdienestu aktivitātes mēs pie sevis neesam novērojuši. Mums ir standarta sadarbība ar dažādām varas institūcijām, tā var būt gan policija, gan drošības iestādes, gan viss pārējais, kuras [izmanto] standarta procedūras kādas konkrētās krimināllietas ietvaros. Ar tiesas sankciju viņi var pieprasīt kaut kādu informāciju, ko mēs savukārt likumā noteiktajā kārtībā nododam, bet nekādas tādas īpašas intereses par mūsu datu bāzi mēs neesam izjutuši," pastāstīja Meluškāns.

Arī multifunkcionālā portāla "inbox.lv" Mārketinga nodaļas vadītāja Poļina Nazarova norādīja, ka jebkādi lietotāju personīgi dati tiesībsargājošām iestādēm var tikt nodoti tikai ar tiesas atļauju vai ar paša lietotāja piekrišanu. Proti, lietotāji var būt droši, ka nekādas nesankcionētas darbības no portāla puses veiktas netiek.

Vienlaikus Nazarova atgādināja, ka lietotājiem pašiem būtu jāievēro elementāri drošības pasākumi, piemēram, nebūtu prātīgi izvēlēties viegli atšifrējamu paroli "123456", kas padara personisko informāciju viegli ievainojamu.

Savukārt Latvijas drošības iestādes – Drošības policija un Satversmes aizsardzības birojs (SAB) – atteicās sniegt precīzu informāciju par iespējamiem specdienestu pieprasījumiem par sociālo tīklu lietotājiem, vien norādot, ka operatīvo darbību Latvijā regulē Operatīvas darbības likums un informācija par operatīvās darbības pasākumu organizāciju, metodiku un taktiku ir valsts noslēpums.
"Informācija par specdienestu aprīkojumu un izmantošanu ir klasificēta un speciālo līdzekļu izmantošana ir stingri reglamentēta," portālam Mixnews.lv teica drošības policijas priekšnieka palīdze Kristīne Apse – Krūmiņa.

Portāls Mixnews.lv jau ziņoja, ka gan sociālais tīkls "Facebook", gan kompānija "Microsoft" publiski atzina, ka regulāri mēnesī saņem vairākus tūkstošus pieprasījumu no ASV drošības iestādēm. Pēc "Facebook" juridiskā departamenta vadītāja Teda Uliota teiktā, pieprasījumi attiecās gan uz terora draudiem, gan uz meklēšanā esošiem noziedzniekiem un pazudušiem bērniem, gan arī uz pavisam sīkiem pārkāpumiem.

Šie paziņojumi izskanēja pēc tam, kad bijušais CIP un nacionālās drošības aģentūras darbinieks Edvards Snoudens paziņoja, ka ASV izlūkdienestiem ir tieša pieeja lielāko interneta kompāniju, piemēram, "Facebook", "Google", "Yahoo", "Apple", "Microsoft" serveriem un to lietotāju profiliem.


Написать комментарий