Streiks Portugālē paralizē sabiedrisko transportu

foto:
foto:

Vairāk nekā miljons cilvēku piedalījušies vispārējā streikā, kas vērsts pret taupības politiku Portugālē, aplēsušas valsts arodbiedrības. Oficiāli dati par streikojošo skaitu gan nav apkopoti.

Streika laikā ceturtdien tika apturēta vilcienu satiksme un nestrādāja Lisabonas metro. Pēdējo divu gadu laikā tas valstī bijis jau ceturtais vispārējais streiks, kas vērsts pret taupības politiku, kuru Portugāle apņēmusies ievērot apmaiņā pret starptautisko aizdevumu. Streika laikā daudzās valsts pilsētās nestrādāja arī atkritumu savācēji un dienvidu reģionos ostās palika zvejniecības flote. Streika ietvaros Portugāles pilsētu ielās izgāja simtiem demonstrantu.

Portugāles arodbiedrības cer, ka ģenerālstreiks liks valdībai atteikties no jostu savilkšanas politikas un veicināt ekonomisko izaugsmi. Valdība gan iepriekš norādījusi, ka nemīkstinās iecerētos pasākumus, lai sasniegtu budžeta deficīta mērķus, tomēr apliecinājusi, ka varētu starptautiskajiem partneriem lūgt lielāku elastīgumu gadījumā, ja pasliktinās ekonomiskā situācija.

Portugāles arodbiedrības norāda, ka ir saniknotas par maijā prezentētajiem valdības plāniem darba stundu skaitu nedēļā palielināt no 35 līdz 40, kā arī par 50 tūkstošiem samazināt sabiedriskajā sektorā strādājošo skaitu. Valdība apgalvo, ka līdz 2015. gadam šie pasākumi palīdzēs ietaupīt 4,7 miljardus eiro.

Prognozēts, ka nākamā gada laikā bezdarba līmenis Portugālē sasniegs 18%, savukārt valsts ekonomika jau šogad samazināsies par 2,3% (sekojot kritumam 3,2% apmērā pērn). Valsts budžeta deficīts aizvadītajā gadā veidoja 6,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas bijis par 5% augstāk nekā iepriekš noteiktais budžeta deficīta mērķis.

Portugāles valdība jūlijā iecerējusi prezentēt apjomīgus reformu plānus valsts pārvaldē. Paredzēts, ka Portugāle turpinās samazināt sabiedrisko sektoru, kas valstī var izraisīt jaunus protestus.


Написать комментарий