Piektdaļa uzņēmumu plāno šogad līzingā pirkt tehniku

foto: kmle.co.kr
foto: kmle.co.kr

Gandrīz katrs piektais uzņēmums šogad plāno līzingā iegādāties tehniku, iekārtas vai transportlīdzekļus, liecina bankas "Citadele" sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS veiktais "Citadele Index" pētījums.

Turklāt 65,2% uzņēmumu izmantotu finanšu līzinga pakalpojumus, kas nozīmē, ka tie ir gatavi nopirkt iegādāto tehniku un izmantot to ilgtermiņā, kā arī ieguldīt tās remontā.

Pētījuma dati un SIA "Citadele līzings un faktorings" novērojumi liecina, ka, izmantojot līzinga pakalpojumus, uzņēmēji izvēlas tehniku ilgtermiņa lietošanai, lai nodrošinātu ražošanas jaudu un konkurētspējas pieaugumu. Būtiski, ka pārsvarā finanšu līzingā tiek iegādātas ražošanas iekārtas, kā arī lauksaimniecības un meža tehnika. "Citadele Index" pētījums liecina, ka 65,2% uzņēmumu izmantotu finanšu līzingu, savukārt 24,1% - operatīvo līzingu.

"Šobrīd novērojams, līzingā uzņēmēji iegādājas ražošanas iekārtas, lauksaimniecības un meža tehniku. Izteikti saistošs un interesants ir komerctransporta un vieglo auto līzinga tirgus, kurā ir vērojama pieaugoša aktivitāte. Redzam, ka uzņēmumi priekšroku dod finanšu līzingam, savukārt operatīvo līzingu izvēlas salīdzinoši mazāka daļa," stāsta SIA "Citadele līzings un faktorings" valdes priekšsēdētāja Inguna Orlova.

Savukārt atgriezenisko līzingu izmanto vai ir izmantojuši vien 5,5% uzņēmumu, liecina "Citadele Index" pētījums. Šo produktu uzņēmēji izmanto, kad par saviem līdzekļiem ir jau iegādājušies kādu transportlīdzekļa vai tehnikas vienību, taču, lai iegūtu papildu finanšu līdzekļus, vienlaikus saglabājot tiesības lietot izvēlēto tehniku, to nopērk SIA "Citadele līzings un faktorings", kam turpmāk uzņēmumam par iznomāšanu jāmaksā mēneša maksa. Līguma beigās uz uzņēmuma vārda tiek pārreģistrēta nepieciešamā tehnika.

Visbiežāk izmantot līzingu plāno lielie uzņēmumi – 41% uzņēmumu ar apgrozījumu virs miljona latu, kā arī 35% to uzņēmumu, kas nodarbina virs 250 cilvēkiem. Vispiesardzīgāk uz līzinga pakalpojuma izmantošanu raugās mikrouzņēmumi, kuros strādā līdz deviņiem darbiniekiem, kā arī uzņēmumi ar mazāko apgrozījumu - līdz 25 tūkstošiem latu, attiecīgi – 14% un 7%.


Написать комментарий