Miljardieris, kurš vēlējās kļūt par pasaulē bagātāko, tagad zaudē 50 miljonus dienā

foto: vejario.abril.com.br
foto: vejario.abril.com.br

Brazīliešu miljardieris un līdz šim viens no valsts veiksmīgākajiem uzņēmējiem Eike Batista (Eike Batista), kas uzbūvējis industriālu impēriju EBX, pašlaik slīgst parādos un zaudē aptuveni 50 miljonus ASV dolāru dienā, ziņo Reuters.

Divus miljardus vērtajā EBX kompleksā 300 kilometru attālumā no Riodežaneiro atrodas dzelzs rūdas un naftas termināls, kuģu būvētava un industriālais parks, un kopumā tā platība izmēros pārspēj Manhetenu. Tomēr, ņemot vērā ieguldīto darbu un to, ka komplekss izveidots valstī, kurā ir ostu un tamlīdzīgas infrastruktūras trūkums, investori uzskata, ka trīs EBX kompānijas ir teju nulles vērtībā. Piecas no sešām EBX akciju sabiedrībām zaudējušas vairāk 90% no savas vērtības to ziedu laikos. Kopumā EBX grupā ietilpst vairāk nekā desmit kompānijas, bet sešas no tām ir akciju sabiedrības, kas kotējas biržā.

Pagājušajā gadā, kad Forbes novērtēja EBX izveidotāja E. Batistas bagātības kā septītās lielākās pasaulē, viņš pauda, ka kļūs par pasaulē bagātāko cilvēku. Tomēr gada laikā viņa bagātība sarukusi par vairāk nekā 20 miljardiem ASV dolāru, kas ir ekvivalenta summa apmēram 50 miljoniem ASV dolāru dienā. Pašlaik E. Batista meklē pircējus visiem 27% dzelzsrūdas ieguves kompānijas MMX Mineracao e Metálicos SA akciju, kā arī vēlas pārdot 62% akciju ogļu ieguves uzņēmumā CCX Carvão da Colombia SA, vēsta Reuters.

Maija beigās ilgtermiņa parāds kompānijās OGX, MPX, OSX un LLX bija teju trīs reizes lielāks nekā vidēji līdzīgās kompānijās, un ilgtermiņa parāds no katras kompānijas kopējā kapitāla aizņēma trešdaļu vai piektdaļu. Darbojoties bez jebkādas peļņas, EBX grupas uzņēmumiem nākas tērēt naudu, ko labāk būtu bijis ieguldīt projektu pabeigšanā un apgrozījuma audzēšanā, raksta Reuters.
«Viņš [E. Batista] ir nonācis milzīgos parādos, bet savulaik bankas un visi pārējie ticēja viņa vīzijai,» norāda U.S. Global Invesotrs izpilddirektors Frenks Holmss (Frank Holmes), kurš pazīst E. Batistu kopš 80. gadu beigām. Patlaban ticība EBX veiksmei ir zudusi.
F. Holmss uzskata, ka E. Batistas lielākā problēma ir uzņēmumu pārvaldīšanā. Pirms desmit gadiem līdzīgas problēmas lika E. Batistam pārdot kompāniju TVX Gold to Kinross Gold Corp., kas pirms tam solījās veikt vērienīgus projektus Krievijā un Grieķijā.
«Es cienu Eiki par viņa vērienīgajām vīzijām. Viņš nav nedz krāpnieks, nedz melis,» norādīja F. Holmss.

Tikmēr Brazīlija, kas savulaik piedzīvojusi strauju izaugsmi, sākusi stagnēt, un «Brazīlijas brīnumu» aizstāj protesti pret korupciju, kas pārņēmuši visu valsti.


Написать комментарий