Laika zīmju pētnieks: atlikusī vasara nebūs pavisam lietaina; augustā nogalē – pirmās salnas

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Laika zīmju pētnieks Vilis Bukšs neprognozē pavisam lietainu laiku atlikušajos vasaras mēnešos, bet ļoti nepastāvīgu gan, bet augusta nogali – pat ar pirmajām nakts salnām.

Turklāt visas pazīmes pašlaik liecinot, ka ziema būšot neganti auksta, laikrakstam "Neatkarīgā" atklājis Bukšs.

Ja septiņu gulētāju dienā līst, tad lietus būs septiņas dienas, ja septiņos brāļos līs, tad – septiņas nedēļas - tā vēsta tautas ticējumi. Septiņu gulētāju diena bija 27. jūnijā, un todien lietus no rīta nolija austrumu pusē, bet pievakarē bija saulīte. Bukšs saka – tā būs visas nākamās septiņas dienas, te līs, te nelīs. Taču, ja līs 10. jūlijā, septiņu brāļu dienā, tad gan līšot līdz Annām (26. jūlijs) vai septiņas nedēļas. Tautas ticējumi sola arī kaut ko pozitīvāku – ja septiņu brāļu dienā ir skaidrs laiks, tad tāds laiks pastāvēs septiņas nedēļas.

Laikapstākļus var vērot arī pirmdien, 1. jūlijā. Ja diena būs lietaina, tad ziema sāksies vēlu, ja karsta, tad spelgonis atnāks necerēti agri.

Otrdien kalendārā ierakstīta Laidene. Ja 2. jūlijā līs, tad līt varētu vismaz mēnesi no vietas.

Bukšs paredz, ka jūlija pirmā puse, līdz 12. jūlijam, varētu būt ar nokrišņiem, bet otra puse būs sausāka. Jūlija beigās trīs līdz piecas dienas gaidāmas karstas, ar sausu gaisu.
Līdz 10. augustam varētu būt karsti un tad – postoši pērkona negaisi. Bet augusta beigās jau gaidāmas rudens salnas.

Šogad liepas zied kā aptrakušas, visi zari pilni ziediem, un šķiet, ka liepziedi parādījušies nedaudz agrāk nekā parasti. Laikazinis laikrakstam stāstījis, ka tas vien liecina par aukstu ziemu. Būšot vismaz tāda pati kā iepriekšējā.

Jāsagaida Jēkabi, 25. jūlijs, un Annas, 26. jūlijs, lai lieku reizi pārliecinātos, vai tiešām atkal salsim gan rudenī, gan ziemā. Ja Jēkabos no rīta būs rasa un migla, tad atlikusī vasara būs sausa un karsta. Ja Jēkabos ap sauli redzami mazi mākonīši, tad būs sniegiem bagāta ziema, bet silta un gaiša Jēkaba diena liecinot par to, ka gaidāmi auksti Ziemassvētki. Savukārt, ja Annās līst, tad lietus būs vēl divas nedēļas un arī rudens gaidāms slapjš, bet saulaina diena prognozē sausu rudeni.


Написать комментарий