PKC rosina Latvijas dzelzceļam pārdot kapitāldaļas peļņu nesošos uzņēmumos

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pārresoru koordinācijas centra (PKC) vadītā darba grupa rekomendē atsavināt VAS Latvijas dzelzceļš piederošās kapitāla daļas pāris uzņēmumos.

Viens no tiem ir ar peļņu Rīgas ostā strādājošā stividorkompānija SIA "Strek", kas nodarbojas ar ogļu pārkraušanu. LDz šajā uzņēmumā pieder 5,84% akciju, savukārt kompānijas akciju kontrolpakete 57,45% apmērā ir valdes priekšsēdētāja Mihaila Gaņeva rokās. Otrs uzņēmums ir kaimiņvalstī reģistrētais Baltkrievijas – Latvijas kopuzņēmums SIA "Mirigo", kas nodarbojas ar dzelzceļa sliežu stiprinājumu – skrūvju, uzgriežņu, paplākšņu – ražošanu. Tajā LDz pieder 2,98% kapitāldaļu.


Likumprojektu paketē, ko atbalstīja valdība, nav paredzēts, ka valsts kapitālsabiedrību galvenais un vienīgais darbības mērķis ir peļņas gūšana, norāda PKC Attīstības uzraudzības un novērtēšanas nodaļas vadītājs Vladislavs Vesperis. Tajā rakstīts, ka valsts kapitālsabiedrībām jāpilda valsts uzdevumi un jātiek labi pārvaldītām. Darba grupas ieteikumu pārdot daļas pelnošā uzņēmumā viņš pamato ar to, ka valsts netiešā intervence – jo līdzdalība kompānijās ir nenozīmīga – 
šāda veida uzņēmējdarbībā nav attaisnojama ne ar tirgus nepilnības, ne stratēģiski nozīmīgu aktīvu argumentiem.

"Abas minētās kompānijas tiešā veidā neietekmē mūsu pamatdarbību, tomēr tās pārdot šobrīd nav saimnieciska pamatojuma – 
neviena cita kompānija vai persona nav izrādījusi interesi par šo kapitāldaļu iegādi," norāda LDz viceprezidents Aivars Strakšas.


Написать комментарий