Rēvalds: Latvijas tēls starptautiskajā medicīnā nav pozitīvs

foto: riga24.lv
foto: riga24.lv

Pārvarot krīzi, skaistuma ķirurģijas bums ir atsācies  – estētiskā ķirurģija sasniegusi pirmskrīzes labo gadu apgriezienus, aug ārvalstu pacientu skaits.

Tajā pašā laikā Latvijas tēls starptautiskajā medicīnā nav pozitīvs, pārliecināts Veselības centra 4 līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs, kā arī Medicīnas tūrisma centra (MTC) valdes loceklis Māris Rēvalds.

Faktu, ka estētiskā ķirurģija piedzīvo atgriešanos pie labajiem laikiem, apliecina tas, ka Mikroķirurģijas centrā pērn veikts par 36% vairāk krūšu palielināšanas operācijas nekā pirms gada, atklāj centra līdzīpašnieks un plastikas ķirurgs Haralds Adovičs. Turklāt krūšu palielināšanas operācijas centrā viedo 40% no kopējā skaita, raksta laikraksts Diena.

Pieaug arī ārzemnieku, kas vēlas Latvijā veikt plastiskās operācijas, skaits. Visbiežāk Latviju operāciju veikšanai izvēlas medicīnas tūristi no Krievijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Gruzijas, Azerbaidžānas un Kazahstānas. Daudz braucēju ir arī no Norvēģijas, jo šajā valstī pakalpojumi ir krietni dārgāki, stāsta M. Rēvalds. Tiesa gan, Norvēģijā valsts apmaksā lielu daļu operāciju. Piemēram, sievietei vien atliek dabūt no ārsta izziņu, ka mazās krūtis ir par iemeslu depresijai, un krūšu palielināšanas operāciju ļauj veikt par valsts līdzekļiem,» stāsta M. Rēvalds.

Tomēr Latvijai vēl ir daudz darāmā, lai uzlabotu valsts tēlu šajā nozarē, pārliecināts MTC valdes loceklis. Šobrīd Latvijas vārds nereti izskan vairāk negatīvā nozīmē – nevienam nav noslēpums, ka valsts budžeta līdzekļi, kas atvēlēti medicīnai, ir niecīgi. Medicīnas kontekstā izceļas tas, ka Latvijā ir augsta bērnu mirstība, lielu rezonansi izraisījuši arī kļūdainie dati pa pērcoperāciju komplikācijām.

"Arī mūsu medicīnas profesionāļu veikums medicīnas tūrisma kontekstā nav bijis viennozīmīgs – ir bijuši vairāki negatīvi precedenti, kas rada iespaidu, ka Latvijā netiek veiktas kvalitatīvas operācijas," stāsta M. Rēvalds.

Dažas negācijas un neveiksmes nav nekas ārkārtējs, tādas lietas notiek jebkurā vietā, piebilst M. Rēvalds. Taču, ja tas notiek saistībā ar medicīnas tūrismu, tam uzreiz ir plašāka publicitāte – sak, nebraucāt uz Šveici, aizbraucāt uz Latviju – lūk, rezultāts, stāsta M. Rēvalds.


Темы: , ,
Написать комментарий