Latgales Lauku tortes konkursa gardākā torte “Satikšanās”

foto: aglona.lv
foto: aglona.lv

Smalki meistardarbi, katrs ar savu gaumi un atšķirīgu garšu priecēja un uzrunāja ikvienu kārumnieku, kurš ieradās uz gardāko, saldāko un krāsaināko sarīkojumu Aglonā – Latgales Lauku tortes konkursu-, kas Pēterdienā tika rīkots lauku mājā „Upenīte”, ziņo Aglonas pašvaldības portāls.

11 dalībnieki prezentēja savu  no lauku labumiem cepto torti, kurā pēc konkursa nolikuma bija jāpievieno arī 30 lauku olas, burvīgās ogas padarīja garšu vienreizēju un neatdarināmu.  Katras tortes izskats runāja pats par sevi, bet saldā un krāsainā  burvība pilnīgi kusa uz pussimta sarīkojuma dalībnieku mēlēm.

Tortes vizuālo noformējumu vērtēja un garšu degustēja gan žūrija, gan visi klātesošie.

Skatītāju simpātiju balvu ieguva Ainas Barsukovas (Kārsavas novads) torte „Sapnis vasaras naktī”, tās garša vilināja ar svaigumu, gluži kā vasarā pēc lietus. Aina konkursā bija iecerējusi iegūt jaunu pieredzi un saprast, ko pati māk.

Profesionālā vērtēšana bija uzticēta žūrijai – biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētājai  Vandai  Davidanovai, „Gūdu saimineiču bīdreiba” valdes priekšsēdētājai Vijai Kudiņai, lauku mājas „Upenīte” pavārei  Ērikai Križanovskai, ēdināšanas speciālistei Anitai Baškatovai un SIA „Arka Preiļi”  konditorei Irēnai Veigulei.

Žūrijas vērtējums: I pakāpe – Ilzes Atvaras – Briškas  (Preiļu novads) divu garšu – dzērveņu un zemeņu – tortei  „Satikšanās”. Gaumīga, smalki eleganta. Tortes valdzinošais šarms lika uz brīdi aizmirst par ikdienas rūpēm. Saņemot balvu,  Ilze neticēja brīnumam, jo viņai lauku tortes ir tikai vaļasprieka nodarbe,  uz pasūtījuma tās tiek ceptas reti.  Tortes tiek ceptas radiem, draugiem, paziņām un ikreiz tās garšo labi.

Ilze Atvara – Briška: „Paldies organizatoriem, sponsoriem, žūrijai un lauku mājas “Upenīte” ģimenei. Ieguvēji mēs esam visi dalībnieki, kas piedalījās šajā konkursā, jo tas vien, ka uzdrošinājāmies tajā piedalīties, dalīties pieredzē un iegūt jaunus draugus, ir ko vērts! Novēlu vēl daudzām saimniecēm – neslēpiet sveci zem pūra! Ja ir iespēja,  parādiet arī apkārtējiem savu talantu un piedalieties konkursos! Tas ir tā vērts!”

II pakāpe – Svetlanas Vidžupes (Dagdas novads) torte „Paradīzes dārzs”. Gaisīgie darinājumi, īpašā garša, neparastais divu krāsu kontrasts skaistiem dzīves mirkļiem ir kā radīts.

III pakāpes diploms piešķirts Ilzei Kupčai, kura bija ieradusies no Baldones ar kāzu viesībām piemērotu torti „Līgavas pušķis”. Ilze tortes cep 6 gadus,  tās var pasūtīt arī internetveikalā „Dabas dobe”. Ilze ir piedalījusies Latvijas Lauku torte 2012 konkursā, kur ieguvusi ceturto vietu.

Konkursā piedalījās arī profesionāls konditors Sergejs Germans, kurš darba  ikdienā cep 50 tortes, bet lauku torte ieņem vaļasprieka vietu.  Sergeja torte tika novērtēta atsevišķi. Meistars bija ķēries pie darba, lai radītu kaut ko apbrīnas vērtu, kruzuļainu un gardu.

Katram konkursa dalībniekam bija savs stāsts par lauku torti.

Visjaunākajam konkursantam Dāvidam Stremjanovam (Aglonas novads) ļoti patīk nodarbes virtuvē. Torte „Pļava” savu krēma kārtojumu un margietiņu noformējumu ieguva tieši mazā Dāvida rociņām.

Inga Maļkeviča no Dagdas novada lauku tortes cepšanas iemaņas apguvusi pavisam nesen, pirmā torte izcepta šī gada janvārī. Torte „Vasara” – jogurta un zemeņu lieliskā kombinācija īsteni atgādināja par ciemošanos pie vecmāmiņas laukos.

Pārsteidza ekstravagantā un mazliet pikantā torte „Paradīzes viltniece”. Tās cepēja Ilona Nikolajeva no Rušonas pagasta pavēstīja, ka šādas tortes gluži bieži pasūta sievietes saviem draugiem un vīriem. Tajās tiek ieslēpta arī kāda dāvaniņa. Pēc Ilonas stāstītā,  viens gardēdis esot ēdis uzdāvināto torti visu nakti, pat nedomājot par miegu un pārēšanās iespēju.

Daudz labu atsauksmju tika dzirdēts par Jeļenas Sobiļas (Aglonas novads, Kastuļina) torti. Jeļena cep tortes gandrīz katru nedēļu mājās, lai priecētu savus trīs bērnus, kā arī tortes tiek celtas galdā  citu lauku ļaužu svētkos.

Pieredzējušākā lauku tortes cepēja Bronislava Gavare (Vārkavas novads) gandrīz 50 gadus ir bijusi galvenā ciema saimniece dažādos godos un svētkos. Bronislavas medus torte bija izgatavota no labi zināmām izejvielām. No ikdienišķām sastāvdaļām tika radīts gards brīnums, kas sniedza vienreizēju baudījumu.

Inese Plivda no Vārkavas novada ir Bronislavas skolniece. Inesei dienā iznāk izcept pat piecas tortes. Aizvadītajā gadā saskaitīts, ka tika saceptas 156 tortes. Ineses tortei galvenā nianse bija pūkainā konsistence, deserts,  ar ko panašķoties neatteiksies neviens.

Par muzikāli emocionālo labsajūtu,  latgalisko garu rupējās folkloras kopa Sovvaļņīki (Dagdas novads). Konkursa noslēgumā izskanēja arī  kopīgā skanējumā dziesma „Pi Dīveņa gari goldi”.

Kā atzina konkursa rīkotājas Inese Survilo un Ērika Križanovska,  galvenā pasākuma ideja bija popularizēt konditorejas  meistarību, gūt pieredzi no vecmeistariem un  atklāt jaunus konditorus, kā arī pievērst sabiedrības uzmanību  konditorejas meistaru mākslai. Mērķis sasniegts, jaunākajam konkursantam  teju 5 gadi, vecākajam 81, apmeklētāji sajūsmā, pasākums izcils un labi organizēts.

 

 


Написать комментарий