DU delegācija apmeklēja Yandex Centrālo biroju

foto: foto no J. Žigisovas personīga arhīva
foto: foto no J. Žigisovas personīga arhīva

Portāls Gorod.lv jau ziņoja, ka Daugavpils universitātes (DU) studentu un darbinieku delegācija pēc Maskavas Centrālā administratīvā apgabala uzaicinājuma iepazinās ar Maskavas augstskolu darbu un apmeklēja vairākas Krievijas galvaspilsētas ievērojamās vietas.

Viena no interesantām vietām bija Yandex birojs, par kura apmeklējumu mūsu portālam pastāstīja DU studenti.

Pēc DU studentes un ekskursijas uz Yandex biroju iniciatores Jevgēnijas Žigisovas vārdiem, viņi visai vienkārši nonāca šajā interesantajā vietā – uzrakstīja vēstuli Sabiedrības attiecību nodaļai, izsakot vēlmi iepazīties ar vienu no lielākajām IT firmām. Šāda veida ekskursijas gan vietējo iedzīvotāju grupām, gan tūristiem Yandex rīko visai bieži. DU studentu un darbinieku delegācija bija pirmā grupa no Latvijas, kas apmeklēja biroju.

Ekskursiju vadīja jauna un laipna Yandex preses nodaļas darbiniece Kristīne Minajeva, kura pastāstīja par firmu un parādīja neparastu biroju, dalījās informācijā par kompānijas piedāvātajām iespējām, atbildēja uz delegācijas pārstāvju jautājumiem.

Yandex galvenais uzdevums ir atrisināt cilvēku problēmas. Centrālā biroja telpas funkcionē trīs gadus, tajās strādā pusotrs tūkstotis darbinieku. Centrālais birojs daļēji būvēts no ķieģeļiem, daļēji – no stikla, tajā atrodas 55 pārrunu istabas ar oriģināliem nosaukumiem. Piemēram, „Septītās debesis”, „Piektais elements” vai „4 The Beatles”. Daudzās telpās sienu apdare ļauj darbiniekiem pierakstīt savas domas un idejas tieši uz sienām gaiteņos vai smēķētavā. Cita sienu daļa gan krāsas, gan tekstūras ziņā atgādina zāli.

Par biroja dizainu var runāt ļoti daudz. Tajā it tik daudz interesantu vietu – piemēram, bibliotēka, kafejnīca, kurā pieejama ne tikai tēja un cepumi, bet arī grāmatas, birojā spēlē biljardu, pingpongu, galda hokeju, sporto un muzicē, ir īpašas zonas, piemēram, istaba ar šūpuļtīklu, šķiet, biroja darbiniekiem nav laika strādāt, kas, protams, nav taisnība.

Pārsteidzoši, bet šis birojs nav vienīgais Yandex birojs. Pēc Kristīnes Minajevas vārdiem, kompānijas biroji atrodas arī Sanktpēterburgā, Jekaterinburgā, Kijevā, Odesā un Kalifornijā, un dizaina un tehnoloģiju ziņā tie var sacensties ar Centrālo biroju.

Interesants šķiet Yandex darbinieku – saimnieču – amata nosaukums, šie darbinieki rūpējas par citu firmas darbinieku labsajūtu. Jāpiebilst, ka Yandex darbiniekiem nav noteikta darba laika, katrs pats ir sava darbalaika organizators – lielākā darbinieku daļa sāk strādāt no plkst.12:00. Firmā nav noteikta dreskoda, it viens noteikums – jābūt apģērbtam.

Pēc K.Minajevas vārdiem, Yandex rīko dažādas skolas, meistarklases un seminārus, kuros var piedalīties jebkurš talantīgs programmētājs vai cilvēks, kuru aizrauj IT tehnoloģijas. Augstskolu studenti, aspiranti un absolventi var stažēties šajā firmā, darba pieredze nav obligāta, stažējoties Maskavas vai Sanktpēterburgas birojā, darbinieks tiek nodrošināts ar bezmaksas pusdienām un darba algu. Turklāt jebkurš var pieteikties ekskursijai pa biroju.

Jāpiebilst, ka DU delegācija – Jānis Kudiņš, Inta Ostrovska, Jevgēņijs Bogdāns, Diāna Vanaga, Evgēnija Žigisova, Jūlija Lukjanova, Anna Andiņa un Rihards Sisojevs – bija sajūsmā par Yandex Centrālā biroja apmeklējumu un ekskursiju ar Kristīni Minajevu, kurai pateicās par interesantu pasākumu.



Написать комментарий