Baltkrievijā aizdomas par vēl vienu Āfrikas cūku mēra uzliesmojuma gadījumu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Saskaņā ar Baltkrievijas Veterinārā departamenta mājas lapā esošo informāciju, vienā no Vitebskas apgabala cūku fermām konstatēta cūku saslimšana, kas rada aizdomas par Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu, portālu "Delfi" informēja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

Vitebskas apgabals atrodas Latvijas pierobežā, kas rada vēl lielākus draudus Latvijas pierobežas cūku audzētājiem.

PVD jau informēja, ka pagājušajā nedēļā tika saņemta informācija par cūku saslimšanu ar Āfrikas cūku mēri Grodņas apgabala Čepunas ciematā, kas ir aptuveni 40 kilometrus no Lietuvas robežas. Līdz šim šī bīstamā dzīvnieku infekcijas slimība bija konstatēta Gruzijā, Ukrainā un Krievijā.

Latvijā Latgales mežos nomedītās meža cūkas tiek laboratoriski izmeklētas ne tikai uz klasisko cūku mēri, bet izlases kārtā arī uz Āfrikas cūku mēri. Latvijā līdz šim Āfrikas cūku mēris nedz meža, nedz mājas cūkām nav konstatēts.

Lai nepieļautu mājas cūku saslimšanu ar Āfrikas cūku mēri, Pārtikas un veterinārais dienests cūku turētājiem atgādina, ka cūkas jātur iekštelpās un nedrīkst pieļaut to kontaktu ar mežacūkām. Cūkām nedrīkst izbarot nomedīto mežacūku gaļas atliekas un virtuves atkritumus, cūku novietnē nav vēlams ielaist nepiederošas personas vai arī jāparūpējas par vienreiz lietojamo apģērbu, apģērbu, kas valkāts medībās, nedrīkst vilkt, dodoties apkopt cūkas, pie ieejas novietnēs jāizvieto dezinfekcijas paklāji, kā arī regulāri jādezinficē.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības konstatēšana dzīvnieku turētājam nes lielus ekonomiskos zaudējumus.

Slimajiem dzīvniekiem novēro paaugstinātu temperatūru (40-42°C), asaro acis, ir izdalījumi no deguna, depresija, dzīvniekus parasti redz guļam, bet ja tie staigā, tad novērojami kustību koordinācijas traucējumi. Balto šķirņu cūkām izteikti ir redzami plaši zemādas asins izplūdumi. Dzīvnieki iet bojā 7-10 dienu laikā no inficēšanās brīža.

Cūku saslimšanas gadījumā ātra un atbildīga saimnieka rīcība var pasargāt citas dzīvnieku novietnes no Āfrikas cūku mēra, tāpēc PVD atgādina – ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāinformē veterinārārsts, vai sava reģiona PVD pārvalde. Tāpat medniekiem nekavējoties jāziņo PVD pārvaldei par atrastām mirušām vai slimām meža cūkām.

Ja izrādīsies, ka mājas cūkas saslimušas ar Āfrikas cūku mēri, saimniecībā būs slimības ierobežošanas pasākumi. PVD atgādina, ka tikai Lauksaimniecības datu centrā reģistrētiem cūku ganāmpulkiem ir iespēja saņemt valsts kompensācijas par zaudējumiem, kas radušies slimības izskaušanas un ierobežošanas pasākumu laikā.

Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.


Написать комментарий