Par „normālu vidējo cilvēku” un „Krievijas draudu”. Komentāri Latvijas Republikas aizsardzības ministra A.Pabrika intervijai 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Mēneša sākumā Latvijas aizsardzības ministrs kārtējo reizi runāja par draudiem no Krievijas puses.

Pēdējā laikā tas tiek minēts visai regulāri, acīmredzot cerot, ka Latvijas iedzīvotāji tam noticēs. Portāls Gorod.lv griezās pēc komentāriem pie ekonomisko zinātņu doktora, KF Eiropas pētījumu katedras profesora Nikolaja Meževiča.


Meževiča kungs, Jūsuprāt, kas tas ir – histērija, vietējo politiķu politiskās spēles, Latvijas politiķu izmantošana?

- Vispirms jāatzīmē, ka no aizsardzības ministra loģiskāk būtu dzirdēt vārdus par kaimiņvalstu militāro spēku. Iedomāsimies, ka jebkuras valsts aizsardzības ministrs paziņos, ka valstij ir lieliskas attiecības un tai nekas nedraud. Šis ministrs pēc tam atradīs uz sava darba galda atvadu vēstuli un pensijas karti.

Kāds varētu būt paziņotā mērķis?

- Arī šajā kontekstā Latvijas aizsardzības ministra intervija šķiet savāda. Protams, tika runāts par Krieviju, bet, manuprāt, vārdi bija domāti arī Rīgai, N.Ušakovam, Saskaņas centram, Latvijas iedzīvotājiem, kuriem vairāk rūp ikdienas problēmas, nekā „Maskavas roka”. Nesākšu runāt par Krievijas vēlmi „atgriezt Latviju”. Par to jau daudz tika runāts. Turklāt arī pats Latvijas aizsardzības ministrs sauc šos draudus par hipotētiskiem: „Normāls vidējais cilvēks nedomā stratēģiski un ģeopolitiski. Viņš domā, kā apgādāt ģimeni un atrast darbu. Atšķirībā no hipotētiskiem draudiem, sociālā apdrošināšana un tramvaja biļešu cenas reāli ietekmē cilvēkus”.

Ja „vidējais cilvēks” Daugavpilī un Jelgavā saņemtu Arta Pabrika darba algu, bet Rīgā – Pola Gobla algu, interese par ģeopolitisko situāciju būtu daudz lielāka. Bet arī šajā gadījumā ministra antikrievijas retorika atgādina M.Bulgakova „otrās pakāpes svaiguma stores gaļu”.

Attiecībā uz Latvijas iedzīvotāju „braucienu” ģeogrāfiju, manuprāt, valsts darbiniekam nav svarīgi, kur aizbrauc cilvēki, bet gan, kāpēc viņi bēg no savas valsts? Ja viņus nobiedēja tanki, kāpēc viņi netika pasargāti? Vai „vidējais cilvēks” lido prom, lai dzīvotu labāk? Ja tā tas ir, valdībai daudz par ko jāpadomā!

Jāpievērš uzmanība ministra kunga atsaucei uz Polu Goblu. Krievijas ekspertiem zināms šī cilvēka vārds. Pols Gobls ir Grema Grīna klasiskais „klusais amerikānis”, aukstā kara bruņinieks. Divdesmit gadus viņš komentē Eirāzijas politiskos procesus, koriģē valstu kartes, ievieš demokrātijas pamatus Aizkaukāzā. P.Gobla priekšstats par mūsdienu Krieviju (un Eirāziju) ir tikpat tuvs realitātei kā Žila Verna grāmata „Divdesmit tūkstoši Ljē pa jūras dzelmi” mūsdienu zemūdens flotes problēmām.

Vai tas nesarežģīs Latvijas un Krievijas attiecības, kuras nemaz nav vienkāršas? Vai tas tiek darīts, lai nepieļautu attiecību uzlabošanos?

- Cerams, ka intervija neietekmēs Latvijas un Krievijas attiecības, kurās 2013.gadā bija daži nozīmīgi un pozitīvi notikumi. Esmu pārliecināts, ka Latvijas Republikas ekonomisti un eksperti man piekritīs. Latvijas ekonomikai normālas, pragmātiskas attiecības ar Krieviju un Baltkrieviju nozīmē IKP pieaugumu par 2-3%. Vai tie būtu lieki?!


Написать комментарий

Kredīta piedāvājums ... Atbildēt uz šo vēstuli: richardsmithloanfirm@hotmail.com

Tas ir jāpaziņo sabiedrībai, ka Richard Smith, ir atvērta iespēja ikvienam, kam nepieciešama jebkuru finanšu help.We dot no aizdevuma privātpersonām, uzņēmumiem un uzņēmumiem ar skaidru un saprotamā veidā un stāvoklī. Sazinieties ar mums ar šo E-pasts: richardsmithloanfirm@hotmail.com

1. Pilna Vārdi: ______
2. Valsts / .Country: _________
3. Kredīta summa nepieciešams: _________
4. Ilgums aizdevums: _________
5. Tiešais tālrunis: ________
6.Aga._________
7.Sex._________

Ar laba vēlējumiem,
Richard Smith.