Portugāles finanšu ministrs Gaspārs, kurš iepriekš izpelnījies starptautisko aizdevēju - Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Komisijas - uzslavas, pirmdien paziņoja par atkāpšanos no amata, atsaucoties uz Portugāles prezidenta kancelejas paziņojumu, vēsta "BBC".

Portugāle ir viena no eirozonas dalībvalstīm, kas saņēmusi starptautisko finanšu palīdzību. Gaspārs, kurš ir taupības politikas piekritējs, kā vienu no savas demisijas iemesliem min sarūkošo sabiedrības atbalstu taupības pasākumiem.

Aģentūrai "Reuters" demisionējušais finanšu ministrs arī paziņojis, ka nespēja sasniegt iepriekš nospraustos budžeta deficīta un valsts parāda mērķus, grauj viņa uzticamību.

Zināmu lomu nospēlējis arī tas, ka dažus Gaspāra ieviestos taupības pasākumus ir atcēlusi Portugāles konstitucionālā tiesa, tādēļ valdība bijusi spiesta meklēt jaunus veidus, kā ietaupīt.

Portugāles ekonomika jau divus gadus ir pārcieš recesiju. 2011. gada maijā Portugāle saņēma 78 miljardus eiro ( aptuveni 55 miljardus latu) lielu starptautisko finanšu palīdzību, taču valstij tika paģērēts ieviest stingru taupības politiku. Tās rezultātā bezdarba līmenis valstī pārsniedza 18 % un vēl arvien saglabājas augsts.

Portugāles valdība iepriekš paziņoja, ka valsts dalība starptautiskā aizdevuma programmā varētu tikt pārtraukta 2014. gada jūnijā.