Tā izskatās Bārbija – veselīgas un reālas sievietes prototips

foto: foto no N. Lammas personīga arhīva
foto: foto no N. Lammas personīga arhīva

Nedabiski šmaugā vidukļa un garo kāju dēļ pasaules populārākā mazu meiteņu rotaļlieta – lelle Bārbija jau ilgus gadus ir saņēmusi feministu, kā arī citu sieviešu tiesību aizstāvju kritiku par neveselīga un stereotipizēta sievietes priekšstata popularizēšanu.

Neskaitāmi speciālisti apstiprinājuši rotaļlietas neiespējamās auguma proporcijas, un nu kāds mākslinieks piedāvā jaunu Bārbijas modeli – lelli, kuras augums atbilst veselīgas deviņpadsmit gadu vecas meitenes organismam, vēstī "Daily Mail".

Pensilvānijā dzīvojošais Mākslinieks Nikolajs Lamms projektējis 3D attēlu, kurā Bārbijas augums atbilst cilvēka aprisēm, salīdzinot to ar ierasto lelles izskatu. Reālajā dzīvē lelles auguma parametri būtu 91-45-83, mērot krūšu, vidukļa un gurnu apkārtmēru, savukārt svars sastādītu 49 kilogramus, bet ķermeņa masas indekss būtu 16,24 punkti, robežojoties ar anoreksiju.

Jaunās Bārbijas ķermeņa apkārtmēri ir 96-86-101, un mākslinieks uzskata, ka šādi tā izskatās krietni pievilcīgāk.

Tiesa Lamma darbs saņēmis arī krietnu kritikas devu, kurā pausts viedoklis, ka lelle nevar nodarīt it nekādu ļaunumu, tomēr mākslinieks uzsver, ka lelle popularizē neveselīgus stereotipus par sievietes vizuālo tēlu, kaitējot sieviešu veselībai jau no mazotnes, un tādēļ tai vajadzētu pievērst tikpat lielu sabiedrības uzmanību kā pārlieku kalsnajām modelēm, tā rezultātā liekot modes industrijai mainīt tās pasludinātos skaistuma standartus.


Написать комментарий