Baltijā pirmajā “FabLab” studijā pieejamais 3D printeris radīt jaunu ideju prototipus

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto

Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes Biznesa inkubatorā svinīgi atklāta Latvijas Universitātes prototipēšanas studija "FabLab" (Fabrication laboratory), kas patlaban ir vienīgā FabLab tīkla studija Baltijā.

Tās atklāšanā LU EVF Biznesa inkubatora vadītājs Mikus Losāns uzsvēra, ka "FabLab" studija dos iespēju studentiem, zinātniekiem, izgudrotājiem un jauniem uzņēmējiem izveidot fiziskus prototipus savām idejām un izgudrotajiem produktiem. Viņš arī minēja, ka tas ir tikai sākums un patlaban ir iegādātas divas iekārtas, taču nākotnē varētu iegādāties vēl.

Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš pauda pārliecību, ka prototipēšanas studija veiksmīgi darbosies un būs noderīga studentiem. Viņš arī uzsvēra, ka galvenais nav tehniskas iekārtas, bet šodien Latvija pievienojas FabLab tīklam, kas ļaus apmainīties ar idejām.

Savukārt LU Ekonomikas un vadības fakultātes prodekāns Jānis Priede novēlēja, lai šajā studijā tiktu īstenotas lieliskas idejas.

Šāda studija tiks atklāta, pateicoties mecenāta Džona J. Medvecka atbalstam. Viņš pateicās, ka viņam ir bijusi iespēja piedalīties šajā projektā. Tāpat viņš norādīja, ka nepieciešams atbalstīt jauno zinātnieku, studentu idejas, kas veicinās valsts ekonomisko izaugsmi.

Pasākumā notika arī prototipēšanas iekārtu paraugdemonstrējumi. Tāpat arī atklāšanas pasākuma dalībniekiem bija iespēja savā īpašumā iegūt šajā studijā veidotas aproces no plastmasas.

"FabLab" studijas priekšrocība esot tās pieejamība sabiedrībai - pateicoties "FabLab" raksturīgajām zemajām izmaksām, cilvēki varot realizēt vispārdrošākās idejas taustāmā veidolā, sākot ar skrūvēm, mobilo telefonu aksesuāriem, vizītkaršu turētājiem, bižutērijas līdz sarežģītiem dizaina objektiem vai dažādu konstrukciju detaļām. Prototipus veido no videi draudzīgas plastmasas.

Patlaban pasaulē ir 120 "FabLab" prototipēšanas studijas 34 valstīs, un jūlija sākumā tām pievienosies arī Latvija. Jaunatklātā "FabLab" studija būs pieejama ikvienam interesantam, kurš vēlēsies izveidot kādas savas idejas prototipu. Lai īstenotu savu ideju, būs jāpiesakās pie LU EVF Biznesa inkubatora vadītāja.

LU EVF Biznesa inkubators palīdz Latvijas Universitātes studentiem uzsākt un attīstīt biznesu un veicina uzņēmējdarbības kultūru. Biznesa inkubatora mērķis ir sniegt atbalstu un veicināt ieinteresētību LU studentiem uzņēmējdarbības uzsākšanā, attīstīšanā un biznesa komandu veidošanā.


Написать комментарий